Categories
Corlicisime

A fi sau a nu fi…blogger

Vorbeam demult de tot cu o prietenă despre ce înseamnă de fapt să fii blogger. Situația pare una destul de simplă: ai blog, scrii pe el, ești blogger! Asta pe de o parte.

Pe de alta, poți să ai blog, și să bagi în el advertoriale în draci, sau să ai acolo poezii luate de cine știe unde, clipuri, imagini. Cu alte cuvinte, să nu ai conținut personalizat, ci mai degrabă o formă, care cumva te reprezintă, dar nu te oglindește și prin text. Și atunci, dacă mă întrebi pe mine, este posibil să nu fii blogger.

Adică, nu de ăla în toată puterea cuvântului, care își exprimă păreri, puncte de vedere, în legătură cu evenimente sau filme sau mai știu eu ce. Nu blogger din ăla care povestește ce a mai făcut și cere sfaturi, sau prezintă așteptări. Mie ăia îmi plac, ăia mi se par BLOGGERI.

Puncte de vedere sunt destule. Am citit cu toții oamenii care nu au treabă cu româna, sau își fac blog că e la modă, și au tupeul să se numească bloggeri. Și citim și creații de-ale celor care scriu foarte bine, dar insistă că nu sunt bloggeri.

Așa că m-am apucat să caut prin dicționare, să văz ce și cum. Prin cele românești nu e mare lucru. Așa că am atentat la toate celelalte…

http://www.thefreedictionary.com/ zice așa:

blogger – a person who keeps and updates a blog (persoană ce are în grijă și actualizează un blog)

http://www.learnersdictionary.com/ pare să îmi dea dreptate, cu definiția cuvântului „blog”

a Web site on which someone writes about personal opinions, activities, and experiences (site pe care cineva prezintă opinii, activități și experiențe proprii)

http://oxforddictionaries.com/ zice așa:

a personal website or web page on which an individual records opinions, links to other sites, etc. on a regular basis ( pagină web personală, unde un individ însemnează opinii, link-uri spre alte site-uri, etc, în mod regulat)

Și, pudra de pe gogoașă (carevasăzică preferata mea), varianta http://www.webopedia.com/

 Short for Web log, a blog is a Web page that serves as a publicly accessible personal journal for an individual. Typically updated daily, blogs often reflect the personality of the author. (Prescurtare de le Web log, un blog este o pagină web ce servește drept jurnal personal ce aparține unui individ, accesibil publicului. De obicei actualizat zilnic, acesta reflectă adesea personalitatea autorului.)

Definițiile oficiale au ca punct comun individualitatea, faptul că informațiile, indiferent de natura lor, sunt filtrate de posesorul blogului. Nu contează ce anume și cât se postează, nu contează cât de corect. Ceea ce am expus eu ține de preferințe și gusturi, nicidecum de prezentarea la rece.

Concluzia? Situația nu pare simplă până la urmă, ci chiar este: AI BLOG, EȘTI BLOGGER.

8 replies on “A fi sau a nu fi…blogger”

ma rog, nu prea conteaza denumirea. Eu spre exemplu nu ma denumesc „blogger” pentru ca am senzația că ar trebui să cam trăiești, să cam respiri prin blogul ăla ca să te numești așa!
Pe de altă parte, ca să bagi advertoriale în draci, trebuie să ai și conținut că altfel nimeni nu-ți dă bani pentru advertorialele alea.

Ei bine, eu, zic ca-s blogger, pt ca daca imi exprim la mine pe blog fie pareri proprii despre evenimente, filme, gadgeturi etc.. asta nu inseamna ca nu scriu si despre evenimente petrecute in viata mea, de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *