Categories
Mă inspiră

De ce n-am dat la jurnalism

Multă  lume mă întreabă, văzând că le am cu scrisul, sau citind blogul, de ce nu am dat la jurnalism. Și se referă la Jurnalism neaoș, nu la Comunicare și Relații Publice, nu la Publicitate. În sensul că de ce nu mă fac reporter, redactor, chestii de genul.

Motivul numărul 1 este că partea de online a scrisului a fost descoperită de mine după ce am dat la facultate. Singurul lucru pe care îl știam de jurnalism la vremea aia era că nu e de mine. Dup-aia am procesat eu ce și cum.

Partea mai deschisă a blogging-ului, nu mai spun: la început scriam cu pseudonim, Luana. Da, Luana ca în povestea cu fântâna. Ador numele. O vreme mi-a fost teamă să mă expun. Îmi era teamă că vor afla cunoscuții că am blog, și mă vor judeca. Acum, vorba unui blogger, mă simt în neregulă dacă cineva nu știe!

A urmat o perioadă când publicam cu numele meu, însă numele blogului era meteforic. Cele câteva colege cu blog din an, ca și foarte mulți prieteni, ajunseseră să mă asocieze cu fluturii. Poate avea legătură și clapeta laptopului, cu 14 fluturași pe ea…

După aceea, a urmat o pauză, când am realizat că vreau să mă identific și mai mult cu imaginea mea online. Am luat totul de la 0, cu un nume mai realist. Și prin aprilie, mai, am intrat zdravăn în blogosferă. Așadar, teoretic, în septembrie fac 4 ani de blogging. Practic, în aprilie fac abia unul.

Partea practică a blogărelii, partea cu cercetare pentru articole, informare pe unde trebuie, surse profi, chestii pe care jurnaliștii le respiră (sper) abia de anul acesta îmi este mai cunoscută. Zic an ca și perioadă de timp. Abia acum devin bună la așa ceva. Abia acum mă obișnuiesc cu ce e aia SEO, vizitatori unici, Social Media. Iar aceste este motivul numărul 2. Nu le am!

Motivul 3: sunt subiectivă. Nu pot să nu fiu.

Motivul 4: teama că într-o zi aș fi nevoită să încep un articol cu „ A mâncat borș!!!!! URMAREA ESTE INCREDIBILĂ!!! VEZI DE CE I-A STAT ÎN GÂT!”, „Nu o să îți vină să crezi ce au scos medicii din colonul acestui pacient!!!!! VIDEO!!!!!!!!!!!” Se pare că numai astea se vând azi.

Pe scurt: momentan, nu știu dacă am aptitudinile necesare. Articole știu să scriu, dar Jurnalist înseamnă mult mai mult.

2 replies on “De ce n-am dat la jurnalism”

Leave a Reply

Your email address will not be published.