Categories
Teatru și Filme

Cloud Atlas

L-am văzut ieri. Prima dată. Conform lui Flyerboy, mai trebe văzut o tură. Dar, la rece, vă spun ce am priceput eu.

Este genial, ca machiaj!!! Vă jur! Așa ceva nu am mai văzut. Machiaj care să modifice trăsăturile așa delicat. În general, machiajul de prin filme este folosit să modifice oamenii cam cum sunt conturate personajele lui Hanks din acest film: nas mare și borcănat, bărbie, fălci. Dar modificări ca cele suferite de Halle Berry sau Jim Sturgess sunt opere de artă, demne de toată lauda cinematografică din lume.

Acum că mi-am luat bolovanul ăsta de pe inimă, să zic de film. Citisem pe undeva că greșeala unui personaj reverberează în timp, și afectează vieți ulterioare, ale lui și ale altora. Eu nu am observat asta.

Eu am observat un bătrânel, Zachry, care spune o poveste, formată din mai multe povești. Nu am numărat. Poveștile astea se întind în timp și spațiu, între prima viață și cea din prezentul filmului. Prezentul filmului, pentru mine, este așadar, Tom Hanks cel bătrân, lângă foc. Același personaj care își văzuse prietenul ucis, și care prea un soi de aborigen, dar se afla de fapt într-un viitor post- apocaliptic. Acest primitiv post apocaliptic trăiește într-un trib, care și-a intersectat existența cu cea a unor oameni din altă lume. Trib reprezentat de o femeie, de care acest personaj principal se apropie. El pare să fie centrul, să fie conștient, la bătrânețe, de toate celelalte povești.

Un alt punct central este Sonmi 451. După revelația ei se ghidează apoi tribul de mai sus, fiind pentru oameni un fel de zeiță. Sonmi este o femeie concepută în eprubetă, parte a unei nații de creaturi gândite pentru divertisment. Un fel de sclavi la borcan. Ea este salvată de cel de care se va îndrăgosti mai târziu, și realizează ce este de fapt, și ce poate fi. Învățăturile și înțelepciunea ei sunt cele ce au de fapt acel ecou în timp și spațiu.

În timp ce unele suflete, ca cel al personajelor jucate de Hanks, sunt când bune, când rele, altele sunt constante. Sunt fie un soi de vânători sau manipulatori, fie pure și inocente, de-a lungul vieților trăite. Fie veșnic îndrăgostite, de același spirit. Se întorc, în diferite vieți, la aceleași pasiuni, aceleași valori, aceleași entități.

Veți mai întâlni povestea unui cuplu gay, a unei jurnaliste, a unui aristocrat ce ajunge să lupte pentru sclavi. Nu vă așteptați să vedeți povești perfect paralele, cum mă așteptam eu. Nu asta veți primi. Eu mă așteptam la povești separate, cu aceleași personaje în definiție, pe parcursul mai multor vieți. Dar nu este asta. Fiecare din suflete se intersectează cu cele din vieți anterioare, fie ca existență, trăind lângă ele, fie episodic, sau trecător, imperceptibil.

Cloud Atlas este de fapt…hahaaaa! Nu vă spun!

Vă spun doar că mă așteptam la o revelație mai mare de la film. Și nu am realizat că am avut parte de ea, până să mă pun pe așternut aceste rânduri. Nu am descoperit încă toate legăturile subtile dintre povești. Dar nu mă dau bătută! Mă mai uit o dată!

Our lives, are not our own. We are bound to others. Past, and present. And by each crime, and eac kindness, we work our future.

Cu ce am rămas eu din film? Cu senzația că poate nu greșesc atunci când ajut iar apoi sunt judecată, că fiecare mic gest pe care îl facem poate avea ecou. Cu speranța că până la urmă voi lăsa ceva în urma mea. Poate voi aduce fericire. Poate trebuie să mă bucur mai mult de viață.

6 replies on “Cloud Atlas”

Inca nu am vazut Hobbitul. Dar Cloud Atlas mi-a placut. Si nu iti dai seama cat il intelegi pana nu te apuci sa vorbesti despre asta. Dar la noi oamenii pun American Pie la rang la arta, asa ca nici nu ma astept la mare fas.
Eu m-am uitat de curioasa. Ma gandeam eu ca nu are cum sa existe film execrabil cu Hanks in rol principal. Si am avut dreptate!

Cu machiajul ai dreptate, dar în rest… Eu am văzut filmul şi nu am avut nici o revelaţie. Mi s-a părut a fi un fel de Coehlo cinematografic. Sper să nu fie cu supărare :D.

*** Automatic approvement of the relevant posts is disabled. Please extend limit at the Control panel. Request number b55c671e822d1831f99223f8fe95f494. Automoderator cleantalk.org. ***

Leave a Reply

Your email address will not be published.