Categories
Cartea de vineri

Mecanica Inimii – Mathias Malzieu

M-a făcut curioasă Raluca. Și am avut multă vreme cartea asta, „ Mecanica inimii ”, în lista de dorințe. Până într-o zi, când era cât pe ce să o cumpăr, dar aveam bani pe card doar, iar plata cu cardul nu funcționa în magazinul unde am găsit-o eu. Și în aceeași zi, am primit-o. De la fata de la care mai primisem o carte.

Mathias Malzieu spune povestea micuțului Jack. Acesta se naște pe un vârful unui deal, cu ajutorul moașei Madeleine. Madeleine era o doctoriță foarte pricepută, ce ajuta femei sărace, foarte tinere sau desfrânate să își aducă pe lume pruncii. Eroul nostru, născut cu inima înghețată, este părăsit de mama sa, mult prea fragedă să îi poarte de grijă.

Dar moașa îl salvează, ajutându-i inima să bată cu un ceas. Însă fragilul mecanism, după cum află copilul de mic, nu poate suporta povara unei inimi frânte, așa că este avertizat din timp să nu se îndrăgostească. Dar, ca orice copil, este ferit degeaba, căci nenorocirea se produce. La 10 ani, ieșit în oraș pentru prima dată, Jack se îndragostește nebunește de o cântăreață mioapă și neîndemânatică, dar superbă tocmai prin aceste lipsuri. Și atunci, dragii mei, dacă aveați impresia că tinerii din ziua de azi se maturizează prematur, stați să vedeți ce frumos o descrie Jack pe cea care începe să îi bântuie fanteziile!

Nu o poate uita sub nici o formă, așa că, ușor, începe să tragă de limbă prietenii ciudați ai doctoriței: două prostituate și un cerșetor bețiv, oameni care, în ciuda faptului că sunt respinși de socitate, au inimi mari.

Află că micuța cântăreață ar putea fi la școală, așa că reușește să se facă înscris acolo. Dar nu o găsește. În schimb, află că bătăușul școlii era și el îndrăgostit de artistă.  Cum nici un bătăuș nu suportă concurența la o inimă, Jack își atrage antipatie și bătăi constante.

Iar într-o zi, omul nostru se hotărăște să își caute dragostea în țara ei natală: Spania. Trecând prin Franța, se duce, după cum fusese sfătuit de mama adoptivă, la un ceasornicar, pentru a-și regla inima. Iar ceasornicarul îl trimite la un iluzionist: Georges Méliès. Găsește în artist mult mai mult decât un om care să îi regleze bătăile inimii: un prieten care să îi alimenteze spiritul de aventură. Iar abia de acolo, partea interesantă începe de-a binelea.

Stilul lui Malzieu în cartea asta este unul foarte cald, parcă povestit de un copil care și-a văzut viața înainte de a se naște. Povestea este spusă în cuvinte calde, inocente, de copil cu trăiri de adult.

Amprenta pe care o lasă Méliès asupra personajului este una foarte interesantă. Matură dar obraznică în același timp, ca a unui unchi care își învață nepotul să cucerească fără a frânge inimi. Și cred că acțiunea a fost mulată pe iluzionist, ca și personaj. Cred că i s-a dat voie să modeleze protagonistul atât de discret.

Și mi se pare fascinant cum a modelat lumea, imaginația, Méliès, artistul.

Și să știți că merită citită cartea. Nu vă ia mult, și chiar este foarte frumoasă, foarte ușor de parcurs și vă va relaxa cu siguranță una din zilele ploioase de iarnă.

One reply on “Mecanica Inimii – Mathias Malzieu”

[…] Mecanica inimii are și ea o recenzie pe blog. La vremea când am citit-o, era primită. Cadoul meu este acum împrumutat cuiva. Mi-a plăcut destul de mult cât să iau o carte și pentru voi. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.