Categories
Teatru și Filme

London has fallen – Cod roșu la Londra

london_has_fallenLondon has fallen este continuarea filmului Olympus has fallen, avându-i ca protagoniști pe agentul secret Mike Banning (Gerard Butler) și președintele Statelor Unite (Aaron Eckhart). După ce prim-ministrul britanic moare în circumstanțe suspecte, cei mai puternici lideri de stat se adună în Londra, la înmormântare, la ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai bine păzit eveniment din istoria Marii Britanii.

Desigur, nu se întâmplă așa. Unde ar mai fi fost distracția?

Povestea

Oamenii noștri află că Aamir Barkawi, un terorist traficant de arme de care credeau că au scăpat, complotase în secret pentru a se răzbuna pe marile puteri ale lumii. Printre oamenii lui se numărau polițiști, funcționari și chiar agenți secreți. Când tot acest haos se dezlănțuie asupra Londrei, rețelele de comunicații și de electricitate cad, lăsând totul în beznă.

Cei doi nu au de unde să știe în cine pot avea încredere și în cine nu așa că sunt nevoiți să își asume riscuri și să se descurce cu puținele resurse puse la dispoziție de vechi prieteni ai lui Mike.

 Părerea mea

La recomandarea unui coleg, am văzut în urmă cu vreo 3 ani Olympus has fallen. Povestea din această continuare nu are absolut nici o treabă cu primul film, dar nu am putut să nu fac comparații între cele două.

Cei doi, președintele și Mike, au acum o relație mult mai profesională. Dacă în primul film păreau să fie un fel de prieteni buni cu o poveste oarecum tensionată în spate, aici relația este cumva mai rece. Loialitatea față de țară și spiritul de sacrificiu sunt dovedite din plin, dar parcă lipsește ceva dintr-o căldură pe care-am văzut-o în Olympus. Poate este doar părerea mea.

Există scene oarecum previzibile pentru un film de acțiune. De două sau trei ori m-am strâns în scaun, știind sigur că urmează vreo bubuitură, deși teoretic vorbind, ar fi trebuit să fiu surprinsă. Din fericire, momentele de umor sunt și ele prezente, apar când te aștepți mai puțin și chiar dau savoare filmului. Și cum eroii noștri sunt fugăriți prin toată Londra, acțiunea este ceva mai dinamică față de primul film, unde totul avea loc în Casa Albă. Asta este super ca efecte speciale, dar parcă îți distrage atenția de la expresivitatea personajelor.

Gerard Butler este sexy și rău cu armele alea ale lui și blând cu soția, așa cum se așteaptă fanele. Dar joacă aici un rol tipic lui, nu cred că a fost mare provocare. Apreciez efortul, nu zic nu. Dar ați văzut Machine Gun Preacher, Law Abiding Citizen, sau Gamer ? Ăla-i Mike Banner!

Aaron Eckhart este un actor pe care l-am îndrăgit mereu pentru versatilitate iar acest rol se ridică la înălțimea așteptărilor. Cred că este greu pentru un actor care a jucat în filme de acțiune și comedii romantice deopotrivă să joace rolul președintelui fără să dea senzația unui personaj care face pe eroul. Este dificil să faci acest rol credibil pentru că este al unuia dintre cei mai puternici lideri ai lumii. Trebuie să dovedești fermitate, inițiativă și deschidere, fiind cel apărat, nu eroul. Și trebuie să păstrezi demnitatea personajului. Iar Eckhart reușește, cred eu, de minune.

De Morgan Freeman ce să mai zic? Omul joacă super. Nu-mi vine în minte vreun rol de-al lui care să nu-mi fi plăcut. Iar rolul din acest film chiar îl pune în evidență, căci are de toate: umor, sarcasm, inteligență.

 Dacă vă plac filmele de acțiune, London has fallen chiar merită văzut, cred eu. Este distribuit in Romania de Ro Image 2000 si va rula in cinematografe de azi, 18 martie.

One reply on “London has fallen – Cod roșu la Londra”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *