Categories
Teatru și Filme

Sultan – primul film indian văzut de mine la cinema

Sultan-Poster-RomaniaCând am fost invitată la Sultan săptămâna trecută, am acceptat după o privire grăbită pe IMDB. Cât să văd că e ceva dramă cu box. Atât am ochit pe moment și nici nu am vrut mai mult, să nu-mi creez așteptări.

  • Regia: Ali Abbas Zafar
  • Distributia: Salman Khan, Marko Zaror, Anushka Sharma, Marko Zaror
  • Durata: 170 de minute
  • Au mai scris Cineamator și CineEmil

Când am ajuns și am văzut că este film indian, am devenit oarecum sceptică. Nu am analizat poster sau altceva nici măcar în stadiul ăla. Iar apoi am intrat în sală și am lăsat filmul să-și spună povestea, fără să mă gândesc la clișeele cântăcioase știute din alte ecranizări, la dansatorii mulți sau la indiangleză.

Povestea

La început ni se prezintă un campionat de wrestling pe cale să devină istorie, ținut în India. Pentru a readuce campionatul în atenția publicului, unul dintre acționari (dacă am înțeles bine) vine cu ideea aducerii unui indian în luptă, care să atragă spectatori. La sugestia tatălui său, încearcă să-l „recruteze” pe Sultan, fost campion, medaliat cu aur la Olimpiadă.

Numai că Sultan nu este așa ușor de convins. Iar pentru a afla de ce este sceptic, suntem duși în trecut. Aflăm că învățase să lupte de dragul femeii iubite, tot de dragul ei devenise campion și câștigase aurul. Numai că pe drum se lăsase învins de mândrie și pierduse tot. Acum avea un post de funcționar public în satul său.

Pe parcursul filmului, suntem alături de el prin detaliile dramei și pe culmile succesului și ne tot întrebăm dacă va accepta să lupte din nou, dacă va reuși să recupereze totul.

Părerea mea.

Trebuie să recunosc, dincolo de cele 3 ore care la un moment dat nu mai treceau pentru că aveam de prins un autobuz, filmul a fost o surpriză foarte plăcută. Este adevărat, se cântă și aici de vreo 3 ori, dacă nu cumva 4. Și aici are Salmanică apucături telenovelistice de ridicat sexos sprânceana, țuguiat buzele și sucit misterios mustața lui, pana corbului.

Dar când treaba devine serioasă, rămâne așa. Momentele de dramă te prind cu totul, iar dinamica antrenamentelor și muzica de pe fundal te fac să bâțâi în scaun. Îți vine să râzi și să plângi cu personajele, care sunt foarte complexe.

Mi-a plăcut foarte tare personajul feminin, care sparge tiparele domniței fragile care flutură galeș din gene și zâmbește timid pentru a-și cuceri alesul. Fata asta are pumni zdraveni și nu se teme să-i folosească.

Pe măsura ei este Sultan, care-și găsește destinul prin pasiunea ei. Devine luptător să o cucerească iar apoi trece de orgoliu pentru a o primi în viața lui. Nu se apucă să o respingă pentru că l-a pus la punct fără pic de tact în trecut. Personajul nu este de o perfecțiune implacabilă, deși îi auzi numele cam la 15 minute pe coloana sonoră, ca într-un templu. Salman Khan s-a maturizat foarte tare față de cum îl filmele copilăriei iar asta dă credibilitate rolului.

Personajele secundare sunt și ele bine jucate, punând foarte bine în evidență povestea și făcându-te să uiți că tocmai au cântat și au dat din bazin 10 minute mai devreme.

Sfârșitul mi s-a părut destul de imprevizibil, deși ultima treime de film îmi amintea periculos de tare de cele câteva fragmente de Rocky pe care mi le amintesc din copilărie. Aș merge să revăd filmul fără probleme, dacă aș găsi o vizionare programată mai devreme, căci, cum spuneam, ține multicel. Dar merită cu siguranță timpul și banii dați pe bilet.

 

2 replies on “Sultan – primul film indian văzut de mine la cinema”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *