Categories
Teatru și Filme

Logan – din 3 martie in cinematografe

Logan este ultimul film din seria Wolverine și cel mai recent X-Men. Suntem în anul 2029. Pentru majoritatea oamenilor, mutanții au dispărut de mult timp. Cunoaștem un erou sătul de viață, care duce ca de obicei o viață singuratică, sub un nume fals, lucrând ca șofer de limuzină.

Observăm că nu se mai vindecă. Pentru prima dată după foarte mult timp, mutantul pe care îl credeam nemuritor pare foarte bătrân. Nu își mai revine la fel de ușor și nici nu pare să își dorească.

Însă pare că încă are pentru cine lupta. Pentru un Profesor X care se apropie frumușel de suta de ani, bolnav și el. O boală degenerativă a creierului, care aduce a Alzheimer îl obligă să stea ascuns, dependent de medicamente, în grija unui mutant albinos pe nume Caliban.

Planurile lui Logan pentru o viață liniștită se spulberă când apare Pierce, un soi de mercenar vânător de mutanți care caută ceva. Aflăm la scurt timp ce. Gabriela, o asistentă medicală de origine mexicană a fugit dintr-o unitate medicală secretă cu Laura, o fetiță de vreo 12 ani, aparent inofensivă.

Când femeia moare iar copila îi ajunge de nicăieri în ascunzătoare, omul nostru este nevoit să înceapă iarăși o viață de vânat mereu pe fugă.

Hugh Jackman și Patrick Stewart dau viață pentru ultima dată mutanților mei preferați, cu o eleganță aproape de neimaginat, având în vedere cât este de violent filmul. Eu pentru ei am mers în sala de cinema. Cred că au fost cumva născuți pentru rolurile astea. Camaraderia lor se extinde asupra personajelor și vedem doi bărbați vizibil aproape de marginea prăpastiei, care își caută liniștea și care luptă împreună. Nu îmi amintesc să fi văzut relație mai puternică și mai bine conturată ca asta în filmele X-Men.

O altă surpriză plăcută a fost Stephen Merchant, în rolul lui Calaban. Joacă mutantul albinos ce are grijă de bătrânul Xavier. La început pare un alt personaj în fundal și atât. Dar felul în care este interpretat dă un oarecare dramatism. Se vede că ține la prietenii săi și ar sacrifica multe pentru ei. Mutația lui însă îl face un adevărat câine de vânătoare uman, ușor de torturat la nevoie.

Laura este jucată de o fetiță pe nume Dafne Keen, aflată la prima experiență de acest gen. Probabil de asta personajul ei pare pe alocuri forțat. Copila este un mutant creat în eprubetă și crescut într-un laborator, alături de alții ca ea. Sunt ajutați cu toții să evadeze, de asistente medicale, ducând apoi o viață de fugari în drumul spre Eden, un fel de Tărâm al Făgăduinței unde totul este perfect.

Deși acțiunea abundă în scene violente, filmul mi-a părut cel mai “sărac” în efecte speciale din serie. Dar asta nu îl face mai puțin spectaculos. Compensează printr-un oarecare dramatism și relații foarte complexe între cei implicați.

Personajele negative sunt de-a dreptul sadice prin calmul de care dau dovadă mare parte din timp. Deși Dr Rice este unul dintre cele mai liniștite personaje, simți fiori reci de câte ori apare. El este cel care a rafinat genele mutante pentru a crea cu ajutorul lor soldații perfecți. Richard E Grant, actorul care îi dă viață, creează un echilibru hipnotizant între blândețea paternă cu care doctorul își îngrijește creațiile și răceala cu care găsește și combină ADN-ul necesar perfecțiunii.

Pe scurt, un film care mi-a plăcut. Preferatul meu rămâne “Days of future past”, nu am să mint. Dar dacă ar fi să iau în seamă numai filmele cu Wolverine, Logan ar ocupa cu siguranță primul loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *