Categories
Teatru și Filme

Planeta Maimuțelor – Războiul | War for the Planet of the Apes

Am avut plăcerea de a merge la premiera filmului War for the Planet of the Apes marțea trecută. Văzusem primul film (Rise of the Planet of the Apes), dar nu și pe al doilea din serie (Dawn of the Planet of the Apes). Așa că le-am revăzut zilele astea, ca să fac o recenzie pertinentă în articolul de azi.

Pentru cei care nu știu, primul film din trilogie arată cum Will, om de știință, creează în laborator un ser capabil să regenereze celulele cerebrale și îl testează pe o maimuță. Cum proiectul pare să aibă succes, se trece la etapa următoare, în care încearcă să obțină finanțare pentru testarea pe oameni. Însă maimuțica de test scapă și atacă tot ce prinde, așa că este ucisă. Descoperim că de fapt își apăra fiul născut pe ascuns. În timp ce restul subiecților din laborator ajung eutanasiați, puiul este scos pe ascuns de Will, luat acasă și botezat Cezar. Acesta din urmă moștenește inteligența mamei și în scurt timp devine strălucit, chiar și comparativ cu un om. Lucrurile o iau la vale când atacă un vecin și este trimis într-o cușcă.

În al doilea film îl vedem pe Cezar după 10 ani. Descoperim ceea ce banuiam din prima parte: un om expus la substanța care făcea cimpanzeii inteligenți a dezvoltat un virus, care în doar câțiva ani aproape a decimat omenirea. Primatele cred că au rămas singure pe planetă. Dar descoperă că există o colonie de oameni care încearcă să-și readucă viața la normal, pornind un baraj care să le aducă curent. Cele două tabere ajung la o înțelegere, în așa fel încât aceștia din urmă să își repare ce au nevoie și să plece. Din păcate Kobo, un cimpanzeu testat și torturat în laboratoare, nu este de acord. Așa că dezlănțuie iadul.

Și ajungem la filmul care este acum în cinematografe, War for the Planet of the Apes. Acesta începe cu o recapitulare a ce s-a întâmplat până în prezent și continuă povestea lui Cezar. Maimuțele stau foarte bine ascunse, aproape imposibil de găsit, dar reușesc totuși să facă față atacurilor umane. Printre ele se află și trădători, trecuți în tabăra oamenilor sub numele de „măgari”. În fruntea oamenilor se află Colonelul, jucat genial de Woody Harrelson.

Acest colonel găsește ascunzătoarea „inamicilor”, atacă și omoară familia lui Cezar, din care rămâne doar fiul cel mic. Orbit de furie, acesta își trimite semenii către o nouă ascunzătoare, în timp ce el pleacă să-și caute răzbunarea. Pe drum el și prietenii săi întâlnesc o fetiță drăguță foc, pe care o iau în călătorie la insistențele unuia dintre ei și pe Bad Ape, un cimpanzeu simpatic foc și speriat pe măsură, care nu mai știu dacă scăpase de la circ sau de la zoo.

Mi-au plăcut foarte tare Harrelson și Amiah Miller, care joacă fetița. Andy Serkins m-a surprins în mod foarte plăcut, ca de obicei. Nu încetează să mă surprindă talentul lui când vine vorba de personaje mai neconvenționale.

În rest, tind să-i dau dreptate lui Emil. Deși mi-am dat seama de ce în acest film oamenii veneau să omoare oameni, nu m-am prins nici eu de ce se numește „Război”. În afară de scena din deschidere, unde cele două tabere chiar se luptă, este vorba mai mult de intrigă, suspans, lupte interioare la modul „Oare toți oamenii sunt răi?”, „Oare maimuțele vor să scape de oameni?” și tot așa. În rest, titlul nu prea mi se pare justificat.

Apoi, lipsește puțin continuitatea. Maimuțele erau cam pe lângă același oraș, unde veneau oameni din nord, iar cei rămași acolo în al doilea film erau imuni la virus. Asta în timp ce în prezent cad ca muștele, singura care pare să se adapteze fiind fetița.

Prin comparație, este mai slab ca primul. Cu mult. Dar cam la același nivel cu al doilea, dacă nu cumva mai bunicel chiar, datorită actorilor, zic eu. Datorită explicațiilor de la început nu este nevoie să vedeți celelalte filme din serie pentru a-l înțelege. Dar vă recomand să o faceți dacă vreți să înțelegeți detaliile: cum de vorbesc maimuțele prin semne, ce înseamnă anumite gesturi, de ce reacționează undele personaje într-un anumit fel când aud anumite nume…chestii de genul ăsta.

Dacă sunteți fani ai seriei, eu zic că merită văzut la cinema. Este în cinematografe de vineri, distribuit la noi de OdeonFilm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *