Categories
Corlicisime

Lut, copaci și pere

Îmi amintesc poarta din metal și lemn, la al cărei zăvor ajungeam pe vârfuri dar care era mai scundă decât toți adulții pe care-i știam. Al ei era singurul scârțâit prelung ce nu m-a evervat niciodată. Apoi potecuța betonată, din grădina cu ceapă, ardei și căpșuni. Era mărginită de petunii în al căror boboci suflam să pocnească și gălbenele de la care adoram să adun semințe.

Îmi mai amintesc casa albă, cu două camere și aragaz pe hol, unde era mereu răcoare. Și-mi mai amintesc un păr imens în spatele casei, cu pere mici, cât pumnișorul meu pe vremea aia, dulci ca visele unui copil de câți ani oi fi avut. Tot satul venea la noi să ia pere! Și nu se terminau niciodată. Adormeam pe o lespede caldă, din beton, în grădina din spate și mă trezeam mereu în patul meu de după sobă, adusă de mamaie sau de vreun unchi grijuliu.

Și-mi mai amintesc lutul cu care se lipea casa. Lutul moale, cafeniu, mirosind a pămând proaspăt răscolit și a gospodărie de oameni harnici. Îmi amintesc cum insistam uneori și mă lăsau și pe mine la „călcat”. Intram până peste genunchi în el și abia mișcam. Dar eram încântată până aproape de lacrimi că fac lucru de oameni mari și că-s de ajutor.

Am regăsit mirosurile alea în Muzeul Satului, la vreo 20 de ani. Mirosea a cald, a cai și a lut abia călcat, umed încă pe ziduri. Și mi-au dat lacrimile în ziua aia. Am fost transportată în timp, brusc, vreo 15 ani. Și aproape am auzit muște bâzâind la fel și cai nechezând, scuturând curele și zale de hamuri. Nu merg des la Muzeu, dar a devenit repede locul meu preferat din București.

Toată lumea ar trebui să aibă un asemenea loc, unde să se ducă să mediteze și să-și amintească de bune și de rele. Așa că cei de la Daikin au pornit inițiativa Plantăm Aer, prin care își invită clienții să ajute la împădurirea României. Pentru fiecare aparat de aer condiționat vândut vor planta un copăcel, iar clienții se pot alătura. Eu sper din toată inima să facă ceva să poată lua cu ei și dintre noi, ăștia care stăm în chirie și nu am luat aparat de aer condiționat în ultima vreme. Că tare-mi place inițiativa.

Ştiu că am promis o postare despre Bâlea, nu am uitat, lucrez la editarea unor filmulețe. Sunt la început cu asta, așadar e posibil să mai dureze puțintel. Sper să merite așteptarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.