Categories
Cartea de vineri Video

Noaptea de foc – Eric Emmanuel Schmitt

Am terminat de citit Noaptea de foc de Eric Emmanuel Schmitt în urmă cu vreo două săptămâni.

Am cumpărat-o în urmă cu câteva luni, căutând să îmi întregesc mini colecția de cărți scrise de Schmitt. Nu știam că există, pur si simplul am văzut titlul, mi-am spus că trebuie să fie cu noaptea despre care tot povestește prin interviuri. Costă 25 RON pe Elefant (au reducere la 15 zilele astea) sau Libris.

Sincer vă spun, credeam că va povesti întreaga carte despre o noapte petrecută în deșert. Din fericire, este prezentată întreaga călătorie. O călătorie care se dovedește o experiență delicioasă pentru cititor.

Ca orice roman al lui Schmitt, are personaje puține și fermecătoare, precum ghidul tuareg, ghidul venit din partea agenției și ceilalți turiști. În fiecare dintre acești tovarărăși de drum vei regăsi cu siguranță participanți la călătoriile de grup cu străini, dacă ai fost vreodată în așa ceva.

Deși punctul culminant din Noaptea de foc sunt cele câteva ore pe care le petrece pierdut în deșert, drumul întreg duce către acea scenă, pregătindu-l cumva, dacă mă întrebați pe mine. Îmi era teamă la un moment dat, fiind vorba printre altele despre credință, că subiectul va aluneca spre acea dumnezeire habotnică. Erau indicii serioase către direcția aia. Din fericire Schmitt, atunci ateu și azi credincios, crede într-un Dumnezeu mai matur și mai isteț de atât. Așa că am fost „ferită” de asemenea păcate literare.

Pe scurt, deși nu este preferata mea, cartea merită citită, dacă-ți plac operele lui Schmitt.

Am făcut despre ea un mic video, pe care îl puteți vedea mai jos. Experimentez cu YouTube zilele astea și sper să vă placă. Dacă vă place, nu uitați să dați like și să vă abonați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *