Categories
Corlicisime

Limbi străine

Studiul limbilor străine lasă oamenii cu sechele inimaginabile! Dacă pentru o prietenă, după susținerea examenului Cambridge, un mare producător de băuturi acidulate scosese pe piață Pepsi drăgălaș (CUTIE), pentru mine urmările au fost ceva mai ciudate. După un singur an, primul de facultate, de engleză îndesată cu pâlnia, și cultură și civilizație pe pâine la felul principal, am început să văd lumea prin alți ochi!

Ochii cuiva care citește o carte în limba engleză și remarcă, printre metafore, structura frazei, concordanța timpurilor sau particularitățile culturale ale unei situații. (Nu, nu sunt nebună!) Ca să nu mai spun ce hal de tragedie se întâmplă, dacă, Doamne ferește, îmi pică în mână o traducere făcută anapoda! Cei care au studiat traduceri pot să confirme! Anumite structuri te zgârie pe creier, pur și simplu! Îți sar în ochi, și ți-i scot, prin faptul că structura frazei este identică cu cea din limba sursă, prin expresii trecute în limba română, nu echivalate sau transpuse! Dacă îmi trec prin fața ochilor două traduceri diferite, ale aceleiași cărți, deja sunt în rai! Iau pagini la întâmplare, numai de dragul de a prinde pe careva cu mâța-n sac!

Și, mai sunt, bineînțes, zilele în care mă uit cu ochii cât cepele la filme de genul „Ultimul samurai” dând din cap la fiecare chestie de care îmi amintesc că ne-a povestit-o domnul profesor la curs, dar noi nu credeam! Și apoi stau și îmi pun întrebări, dacă or mai fi tradițiile alea, dacă măcar așa, dragul strămoșilor, o mai ști cineva ceva de ele, dacă mai există culturi atât de sensibile în luptă (și pe mine mă surprinde cât de mult gândesc uneori, stați liniștiți). Problema nu e asta! Problema apare când mă apuc să povestesc punctele forte ale unei astfel de capodopere unora care se uită la film că e bine realizat, sau că le place fața lui Cruise. Și vin eu cu logoreea abstract culturală despre ce am învățat eu pe tema disciplinei în comunitatea samurailor!  Pentru ca măcar să îți treacă prin cap să mă asculți, trebuie ori să te pasioneze samuraii, ori să te pasioneze cultura în general, ori să fii curios sau curioasă de cât de departe este în stare să se întindă aria de acoperire a memoriei mele/ ciudățeniilor pe care sunt în stare să le înmagazinez! Că arie aaaaam! Și voluuuum! Dar umplu tot cu abstractități de astea!

Și te trezești într-o bună zi că dau din cap pe ritm de hip hop pe așa ceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *