Categories
Uncategorized

Murături și tocături

A venit zilele astea frate-meu înapoi în București. Bineînțeles, ca de acasă! Cu cartofi, cu roșii, castraveți, ardei capia, varză…cu greu le-a cărat!

Și cum legumele din grădina tatei sunt muritoare și netratate chimic, nu puteam să le las așa până a doua zi, și nu aveam unde le înghesui pe toate în frigider!

Așa că am ales ardeii mai frumoși, i-am pus momos la copt, și în timp ce se coceau, să nu ard gazul de pomană, m-am pus pe tocat dintre cei ce rămăseseră mai mărunțel, mai măricel, mai cum mi-a venit pe moment! Am ales după aceea roșiile care se turtiseră, și le-am tocat și pe ele. Și câteva fire de praz, acolo, la grămadă!

După care am ales verdeață. Pătrunjel și leuștean. La greu!!! O parte din leușteanul tocat l-am pus peste tocătură, o parte în punguță la congelator, și am păstrat 5, 6 crenguțe, pentru murături. Pătrunjelul a mers grămadă la congelator, tocat cum am putut eu mai bine.

Din leuștean am lăsat puțin în frigi, pe o farfurie, să fac cu unt. Unt gremolada parcă îi zice, am citit de el pe net.  Verdeața, spălată și uscată, se înglobează în unt. Cam cât să o țină laolaltă untul. Și se înfășoară în folie alimentară sau de aluminiu, în formă de baton.

Am făcut asta cu mărar până acum, și este genial!!! Merge pus în orice vrea inimioara voastră! Se colorează puțin untul, al meu a lăsat și niște apă. Deh, unt de ăla la 6 lei! Dar vreau să vă spun că este foarte aromat! Verdeața își revine la căldură. Eu am pus peste ciupercuțe fierbinți. Genial se simte aroma!

Peste tocătură am pus vreo două linguri de sare, am amestecat tot să fie uniform, într-un lighenaș, și am dat cu ele într-o găletuță de la smântână. Și la frigider, până gătesc! E comod de folosit. Și am pus și roșii, că altfel lăsam în punguță la congelator. Dacă faceți așa, cu punguța, și știți că veși folosi curând din ce puneți, să lasați punguța mai aerată, răsfirată. Să fie ușor de scos.

Varza am tăiat-o mare, așa, în 6, 8 bucăți, am pus-o într-o găletuță mare, ca cele de măsline sau ketchup sau ce se mai vinde în ele. Am pus o sfeclă tăiată felioare, niște castraveți mici, care în 4, care în 2 tăiați, și câțiva ardei scăpați la inventar. Peste ele am pus sare, apă și oțet. Se pune cam o jumătate de cană de oțet și o lingură de sare la 1 litru de apă. În rest, piper, muștar boabe, ce vă mai place vouă. Este o metodă prin care face mama murături de alea de poftă. Nu necesită mare pricepere sau cine știe ce fierberi, dar nici nu rezistă foarte mult. Pune de astea ca să nu atentăm prea devreme la murăturile alea mai șmechere.

Adevărata provocare o să vină când o să le pun pe alea.

One reply on “Murături și tocături”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *