Categories
Corlicisime

Despre angajări la școală

Spuneam ieri că sunt de acord cu Chinezul când spune că ar trebui ca Social Media să fie studiată în școli. Și mai cred că în școli, din liceu de exemplu, tinerii ar trebui să învețe câte ceva despre piața muncii, angajări.

Nu știu cum s-ar numi un astfel de curs, sau dacă nu cumva, prin anumite școli, deja se predă.

Eu știu că am învățat ceva mai multe despre un CV abia când am avut nevoie de unul. În anul 2 de facultate, când am făcut câteva luni de voluntariat la Crucea Roșie. Nimic extraordinar, dar mi-a făcut plăcere. În fine. Era nevoie de CV, iar eu și colega cu care am mers acolo am dat din colț în colț ca să facem ceva, acolo.

Teoria pe partea asta o știm cu toții. Practica ne omoară! De la CV la angajare, trebuie să recunoaștem, avem nevoie de educație. Google „Atoateștiiciosul” nu o să ne scoată din cacao la nesfârșit! Trebuie să învățăm cum să ne prezentăm într-un astfel de document, încă dinainte de a ne șterge mucuții, cum zice românul. Trebuie să știm să ne punem în valoare studiile, cursurile, calificările, fără a scrie romane sau pomelnice care să adoarmă personalul de la Resurse Umane.

Pe aceeași idee, trebuie să învățăm ce e aia scrisoare de intenție, și cu ce se papă.

Apoi, trebuie să știm să ne căutăm de muncă, unde și cum. Trebuie să știm cum să alegem locul de muncă potrivit. Știu, mă repet, dar nu zic „job” nici bătută. Trebuie să știm să ne evaluăm corect capacitățile, să ne dăm seama la ce sarcini am face față și la ce nu.

Trebuie să fim învățați să ne gândim și la faptul că un loc de muncă trebuie să însemne ceva mai mult decât bani. Degeaba ai tu salariu de jdemeleoane, dacă ai colegi urâcioși, șeful de coșmar iar programul te omoară. Este adevărat că la câte locuri de muncă are țara asta, nici nu prea am pretenții. Dar prindeți ideea, nu?

După ce avem CV și o listă de aplicații, trebuie să știm ce și cum la interviu.

Nu mai înșir. Știu sigur că înțelegeți unde bat. Școala trebuie să ne învețe mai multe lucruri practice. Trebuie să ne pregătească, la un nivel minim măcar, pentru groapa cu lei în care ne aruncă după ce scăpăm de pe băncile ei. Să ne furnizeze o serie de instrumente care să ne ajute să nu fim luați de fraieri, milogi sau pomanagii în viața de dincolo de manuale.

S-au dus vremurile în care se tocea pe rupte. A venit timpul să facem tot ce putem pentru viața aia frumoasă și fericită la care visam în copilărie.

Voi ce știți? Se învață așa ceva pe la școală?

Vouă v-ar fi plăcut astfel de cursuri? Le-ați fi considerat utile la vremea lor?

Leave a Reply

Your email address will not be published.