Categories
Corlicisime

Papa bun – Tăvălite pentru nepricepuți

Am început să aduc tăvălie colegilor de muncă în urmă cu vreun an. Și de atunci îmi tot cer rețeta, căci, vezi Doamne, alea de pe net nu ies la fel de bine. Eu cred că sunt amabili și nu vor să îmi frângă inimioara.

Totuși, pentru ca prăjiturile să îți iasă la fel de bune ca ale mele, trebuie să îndeplinești niscaiva criterii, căci nu ies așa, oricum:

1040112_3990582219822_1015488389_o– să stai în chirie și să ai un cuptor vai de mamă de om – la al meu acum bag blatul, peste 5 minute îl verific și e crud, iar peste 5 minute jumate îl scot să tai partea arsă cu racleta

– să știi să gătești măcar cartofi pai, dar să fii tufă în ale prăjiturilor

– să fi tăiat la viața ta măcar o cremă fiartă (parcă așa îi zice)

– să te plictisești/ enervezi gătind chestii ce necesită cantități exacte.

– să nu îți fie teamă să experimentezi, să modifici, să lași dezastrul din bucătărie tentativa de Master Chef din tine să își facă de cap

– să îți placă să te joci cu ingredientele, să o faci cu mare drag și inimă deschisă – știu că sună a clișeu, dar contează

Acum, pentru prăjitura în sine ai nevoie de:

Blat:

– 3 sau 4 ouă – în fine, câte vreți voi, dar eu prefer să folosesc maxim 4, pentru un blat subțire, ca să nu îl tai apoi și pe grosime

– cam o cană de făină

– 1/2 până la o cană de zahăr, în funcție de preferințe

– vreo 5 linguri de ulei

– esențe în funcție de preferințe, iar

– câteva pliculețe de zahăr vanilat – eu pun două

– un pliculeț de praf de copt

Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul (bineînțeles, în ploaie…cum altfel?), se bate iarăși până se topește și zahărul.

Apoi adăugați ușurel gălbenușurile.

Urmează esențe, zahăr vanilat. După câteva experimente o să vă dați seama ce și cum e de voi.

Apoi uleiul.

Cu făina aveți două variante. Puteți să amestecați praful de copt în ea și apoi să o puneți în compoziție sau să puneți făina, după care praful de copt stins cu zeamă de lămâie sau cu oțet.

Toată treaba asta o dați, desigur, la cuptor. Într-o tavă unsă cu unt/ tapetată cu făină/ în care ați pus, cu grijă folie de aluminiu. Ultima variantă e cea mai comodă, ca e mai ușor să cureți tava după. Nu aș ști să vă spun cât trebuie să stea la cuptor, având în vedere ce gadget de 5 stele dețin. Ca să vă dați seama, puteți înfige în blat o scobitoare. Dacă nu se lipește de ea compoziția, înseamnă că este coaptă.

Glazura:

– cam 3 sferturi de pachet de margarină pentru prăjituri

– cam jumate de cană de lapte

– cam jumate de cană de zahăr

– esențe

– cacao – 3-4 linguri folosesc eu

– o pungă de nucă de cocos – din aia de 250 – 300 de grame ar trebui să fie ok

Margarina, laptele, zahărul, cantitatea de cacao și esențele se pun pe foc mic (desigur că într-un vas) și se amestecă ușurel până se topește zahărul. Când este gata, se lasă puțin la răcit.

__________________

Blatul, scos din cuptor, se taie în romburi, pătrățele, inimioare sau ce vă mai place și se dă prin glazură iar apoi prin nucă de cocos. Se repetă până terminați blatul, desigur.

Trebuie să aveți grijă la temperatura glazurii. Să puteți plimba blatul prin ea fără îngrijiri medicale ulterioare. Dacă glazura este prea fierbinte, va fi absorbită în exces de blat, iar prăjitura va fi mult prea moale. Dacă este prea rece, va forma o peliculă la suprafață iar nuca de cocos nu se va lipi bine.

Avantajul rețetei este că nu necesită experiență. Este foarte ușor de făcut. Iar dacă reușiți să ardeți blatul, puteți tăia arsura fără ca aspectul să aibă de suferit. Nu există creme care să se taie sau straturi care să patineze unul peste altul.

Are nevoie totuși de răbdare. Dar vă promit eu că dacă o faceți cu drag asta vine de la sine. După ce o să o împărțiți și cineva o să vă mulțumească pentru ea, o să deveniți tot mai inventivi în ceea ce privește rețeta, o să căpătați curaj.

În poză se vede cam ciudățel, că sunt mai multe una peste alta. Dar au fost bune. S-au mâncat repejor.

Dacă încercați, să îmi spuneți cum au fost. Dacă aveți sfaturi, le aștept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.