Categories
Cartea de vineri

Julie și Julia – Julie Powell

Am primit cartea de la o colegă de muncă, înainte să plece la studii în Slovacia. Aceeași fată pentru care am făcut rost de Lucifer.

Filmul nu l-am văzut deși e cu Meryl Streep si Stanley Tucci, doi actori pe care îi iubesc ( am ajuns la 25 de ani degeabaaaaaa).

Julie și Julia este una din cărțile alea pe care le citești cu nesaț până treci de prima jumătate, iar apoi o iei ușooor, ușor, de teamă ca nu cumva să se termine prea repede. Precum prăjitura preferată, atunci când ai gustat-o prima dată. Iei prima bucățică cu grijă, să vezi dacă-ți place, apoi mănânci câteva lingurițe de poftă, iar apoi savurezi încet restul, fiind cu băgare de seamă, să îi simți toate aromele.

Julie este secretară, ajunsă aproape la 30 de ani. Este căsătorită cu bărbatul pe care îl iubește din adolescență, trăiește într-un apartament mic și dărăpănat, duce o viață plictisitoare și uneori vorbește porcos. Are o mamă cicălitoare, iar toți medicii care îi ies în cale îi amintesc să facă copii până nu e prea târziu.

Julia este o femeie la vârsta a treia, care a găsit o pasiune în gătit încă din tinerețe. Pasiunea ei pentru gătit și talentul ei didact sunt descoperite de o editură și ajunge să publice o carte. În română ar fi cred „Stăpânirea Artei Culinare Franceze”.

Cartea scrisă de Julia este descoperită de Julie, în debaraua mamei. Și ceva, nici ea nu își dă seama ce, o atrage dintre pagini. Așa că se gândește să ia rețetele la rând. Soțul ei, care o susține în toate cele, îi dă idea de a face și un blog pe deasupra, pentru a împărtăși experiențele culinare. Așa se naște proiectul Julie/Julia – 365 de zile, 524 de rețete, o bucătărie. Iar Julie începe unul din cele mai frumoase lucruri din viața ei prin el.

Începe o poveste ce îți lipește degetele de coperți prin personalitatea celor două femeiȘ simple, unite de două pasiuni comune: scrisul și gătitul. Cele două pasiuni se completează magic, într-un mod în care nu ți-ai imagina că este posibil, dacă felul în care descriu ele gătitul nu ar trece atât de departe.

Felul în care trăiește personajul te apropie de ea: un loc de muncă, o chirie într-un apartament în care mereu se strică ceva, mereu neajunsuri, un salariu mediu, un frate mai mic și părinți care o bat la cap la început în legătură cu proiectul. Și zile proaste, în care își bate la cap soțul și se roagă la toți Dumnezeii să nu evolueze spre proastele obiceiuri de pisălogeală ale propriei mame.

Și mai are două caracteristici care te fac pe tine, cititorul, să o iubești la nebunie:

– are un fel de a vorbi și de a descrie foarte haios, cu înjurăturile ei cu tot și face haz de necaz, uneori fără să își dea seama

– dobândește o pasiune soră cu demența pentru ceea ce face și se agită că nu va termina proiectul în timp util, că cititorii o așteaptă să scrie

Și gătește stângaci – învață greu să fiarbă ouă în vin, strică primele clătite, face tot posibilul să fie organizată, dar creează haos. În fine – face greșeli pe care le face orice casnică pusă pe gătit. Iar asta cred că o face atât de iubită de cititorii blogului ei. Faptul că prin ea, oamenii află ce ar păți sau ce se poate păți dacă vor încerca o rețetă sau alta.

Vă veți întreba, desigur, dacă Julie și Julia s-au cunoscut vreodată. Și vă veți răspunde singuri. Nu dau spoilereeee.

2 replies on “Julie și Julia – Julie Powell”

[…] M-a făcut curioasă Raluca. Și am avut multă vreme cartea asta în lista de dorințe. Până într-o zi, când era cât pe ce să o cumpăr, dar aveam bani pe card doar, iar plata cu cardul nu funcționa în magazinul unde am găsit-o eu. Și în aceeași zi, am primit-o. De la fata de la care mai primisem o carte. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *