Categories
Corlicisime

Ajutor la curățenie

Către toți copiii din lumea asta care vor să crească cât mai repede, ca să plece de acasă și să scape de cicăleala părinților: ușurel, dragilor, aveți grijă cu dorința asta, că sută la sută o să se îndeplinească și sunt vreo două aspecte care nu sunt la fel de atrăgătoare când dau peste tine!

Uite eu, de exemplu. OK, nu mi-am dorit niciodată să cresc cât mai repede ca să mă duc unde oi vedea cu ochii. Dar mi-am dorit mult să fiu independentă. Dar în mintea mea, independența era un loc de muncă, un salariu propriu, o viață care să nu depindă de părinți. O am și sunt mândră de ea. Dar în visele mele alea frumoase nu apăreau pe nicăieri (parol!) nevoile casnice. Știți voi: facturi la întreținere, gătit…curățenie…

Și dacă facturile le plătești fie că vrei fie că nu, iar mâncare mai cumperi și preparată, de curățenie nu te scapă nici naiba! Într-o lume perfectă și în reclame, totul este simplu: fluieri, apare un detergent minune sau un mop care se mișcă singur, dotat cu găleată cu centrifugă, păcăni din degete sau scrâșnești din dinți și badabim-badabum, dai cu degetul și scârțâie, faci patinaj pe podea în șosete albe și se albesc mai tare de curat ce este.

În viața reală, ajungi seara de la muncă hămesită de foame, îți încropești o omletă cu ceva, îți tragi repede pijamalele și aia e! S-a făcut 10, 11 seara, moș Ene bate la ușă, somn tăticu!

Îți rămâne niscaiva timp de strâns, în week-end. Și crezi că ai făcut tot ca la carte. Dar vine un concediu sau un prilej de curățenie generală și îți dai seama că ai trăit în haos și minciună, iar cuibușorul tău are nevoie de o împrospătare.

Și ai trei variante: ori știi din capul locului ce ai de făcut și te descurci, pentru că ești genul ăla de om, ori apelezi la o firmă specializată în servicii de curățenie, ori găsești o carte specializată pe trucuri de profil.

Dacă faci parte din prima categorie, cinste ție, mă înclin. Eu nu fac.

Dacă faci parte din a doua categorie, că poate nu ai nici bruma aia de timp liber, trebuie să cercetezi piața. Să găsești o firmă transparentă, cu prețurile la vedere și care oferă toate detaliile cu privire la ce oferă. Sau poți să apelezi la profesioniști numai ca să îți curețe canapelele, fotoliile și covoarele. Din ce am remarcat eu, la așa ceva, o „ședință” are cam același preț ca abonamentul. Așa că mai bine vă băgați la un abonament pe o lună, dacă tot puneți bani de-o parte.

Cartea găsită de mine este una foarte utilă, cred eu, pentru că îți oferă instrucțiuni pas cu pas. De la ce să faci în primele zile, adică reorganizarea haosului, la păstrare și șmecherii de începător ca să nu ajungi de unde ai plecat. Împarte curățenia în pașii parcurși până la normalitate, iar pașii sunt împărțiți în etape. Adică întâi îți spune cum să faci curățenie generală în fiecare locșor în parte, fără să dezlănțui mama și tatăl haosului, apoi te învață cum să aloci câteva minute zilnic fiecărui colț, ca să îl organizezi cât mai bine. Poate să pară repetitivă pe alocuri, pentru că unele chestii trebuie făcute și în sufragerie și în dormitor, dar e super ușor să iei tot la rând cu listele furnizate și să îți urmărești astfel progresul.

Voi de unde vă luați energia, ideile, sau de ce nu, ajutorul, atunci când faceți curat?

One reply on “Ajutor la curățenie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *