Categories
Corlicisime

De ce ne facem listă de dorințe la început de an?

Am văzut că în ultima vreme a apărut și la noi ideea asta de listă de dorințe la început de an. După modelul american de „New Year`s Resolution”.

A fost o vreme când mă pasiona și pe mine chestia asta cu listele. Dar am descoperit un lucru: pentru mine, listele cu dorințe nu funcționează. Îmi fac un listoi cât o zi de post pe care îl admir la sfârșit de an, în toată splendoarea, cu toate chestiile rămase nebifate.

Cu toate astea, fac în fiecare an fel de fel de lucruri noi, care nu se găseau pe listă și care îmi fac plăcere. Și nu le mai pot pune, pentru că lista se face la început de an. Și apoi, au fost deja făcute, deci tehnic vorbind nu mai sunt scopuri, dorințe, obiective. Deși sunt al naibii de interesante!

Anul ăsta mi-am propus doar să îmi văz de ale mele. Și să citesc mult mai mult decât anul trecut. Pentru că, în calitate de cititor înrăit ce îmi place să mă consider, îmi e rușine de 2014.

Dar aici vorbesc numai despre mine. Căci există oameni pe care lista îi ajută. Pe bune.

Pentru că se pare că felul acesta de a ține evidența nu numai că organizează oamenii. Mai există o mică șmecherie psihologică. De îndată ce ai pus ceva pe hârtie sau un ecran de calculator, acel „ceva” devine material. Este scris, deci are formă. Este un desen, o înșiruire de caractere, sau mai știu eu ce folosește lumea.

Iar în momentul în care ceva devine material, devine mai ușor de realizat în subconștientul nostru. Există, negru pe alb, sau colorat pe alb, deci se poate! Iar ideea asta ne dă încredere să ne punem pe treabă.

Nu vi se pare mintea umană fascinantă?

 Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *