Categories
Cartea de vineri

13 Comori – Michelle Harrison

Nota mea: 7

13 Comori spune povestea Taniei, o fetiță de 12 ani care vedea zâne. Iar zânele pe care le vedea îi făceau probleme. Atât de mari, că fata este trimisă de mama la casa bunicii, un conac de la marginea unei păduri. Regăsirea cu bătrâna nu este plăcută pentru nici una dintre cele două. Copila era speriată de așezarea sinistră, cu două etaje, parcă ruptă din povești de groază.

Fabian este băiatul îngrijitorului de pe moșie. Nu este nici el pe placul fetei, fiind cunoscut printre adulți pentru neobrăzarea sa. La rândul său, copilul este bântuit de ceva: fantomele trecutului. O fată dispăruse în urmă cu 50 de ani, în Pădurea Spânzuratului, cea care începea în spatele casei. Iar bunicul, fostul îngrijitor, era principalul suspect.

Pădurea are la rândul său mistere proprii. Este plină de catacombe, în care se pierduse atât de multă lume că intrările fuseseră sigilate. Morag, vrăjitoarea locului, locuiește acolo, într-un autobuz abandonat. Fiind la rândul ei clarvăzătoare, bătrâna află din timp că va veni o fată chinuită de un dar ciudat, că va avea nevoie de îndrumare, și se pregătește să ajute.

Tatăl lui Fabian, îngrijitorul Warwick, este și el un bărbat ciudat din cale afară, tăcut, misterios, care nu se grăbește să își facă prieteni.

Intrată într-un mediu atât de ostil, Tanya se vede nevoită să facă pace cu Fabian, ceea ce se dovedește un lucru înțelept. Fabian se dovedește un copil isteț, pasionat de științe, care studiase istoria conacului. De parcă povestea nu era suficient de sinistră, copila află cum strămoașa sa fusese suspectată de vrăjitorie. Fiind mereu pasionată de ocult, lucru care nu dădea bine în societatea din urmă cu câteva sute de ani, fusese internată de soț într-un ospiciu și se spânzurase cu prima ocazie.

Cei doi se aliază pentru a încerca să afle ce se întâmplase, de fapt, cu fata dispărută.

Însă căutările nu duc mereu acolo unde vrem să ne ducă. Pentru că nu mereu suntem gata de ceea ce urmează să descoperim. Misterele celor două familii, deși aparent separate, cu dramele lor cu tot, dovedesc origini comune. Iar copii află, după îndelungi rătăciri prin pădurile pline de catacombe și zâne malefice, că răspunsul nu este mereu acolo unde te aștepți.

Plimbările prin orășelul din apropiere o aduc pe Tanya față în față cu Morag. Primește de la bătrână un cadou, fără a ști la ce folosește acesta: o busolă veche.

Bineînțeles, zânele nu încetează să facă viața Tanyei un coșmar. Continuă să facă boacăne pentru care să fie învinovățită fata, o blesteamă, îi îngreunează căutările. Însă copila este din ce în ce mai îndârjită.

O cunoaște pe Red, o fată ceva mai în vârstă, care se ascundea în încăperile secrete ale casei cu un copil furat. Red vedea, la rândul ei, zâne. Iar copilul de dovedește un copil de zână, lăsat în locul unuia de om la maternitate. Red avea de gând să îl dea la schimb pe propriul frate, răpit în urmă cu doi ani. Și așa începe să se facă lumină în problema zânelor.

Uneori, zânele furau copii din maternitate și îi înlocuiau cu ai lor, născuți cu defecte. Dacă nimeni nu își dădea seama la timp, sau dacă vraja era destul de putenică, acei copii ajungeau adulți ce se căsătoreau cu oameni. Asta dădea naștere unei gene care făcea unii din succesori să vadă ambele lumi. Ca Tanya.

Un petec de hârtie cu un mesaj în versuri o face pe fată să se răzgândească în privința ajutorului acordat lui Fabian: exista o posibilitate ca în urmă cu 50 de ani, Rowena, iubita bunicului, să nu fi fost nici ucisă de bătrân, nici dispărută pur și simplu. Era posibil ca fata să fi fost răpită de zâne.

Ultima treime a cărții, când copii află ce se întâmplase cu dispăruta și vor să o ajute, este cea mai intesantă. Tot ceea ce am descoperit până acum, poveștile aflate prin atât de multă muncă, se dovedesc o pânză țesută cu atenție de adulți, din jumătăți de adevăruri.

Adevărul îl descoperiți singuri.

Cartea, din ce am remarcat, este pentru copii de 10- 15 ani. Dar nu știu dacă aș lasa-o pe mâna unuia de până în 12 ani cu încrederea că va dormi liniștit noaptea, mai ales dacă nu le are cu poveștile mai sinistre. Nu de alta, dar sunt pasaje în care ai impresia că autoarea vorbește despre bântuiri.

În schimb, este perfectă pentru adulți cu suflet tânăr, care apreciază un basm sau o poveste bună cu zâne mai sadice decât cele clasice.

3 replies on “13 Comori – Michelle Harrison”

Leave a Reply

Your email address will not be published.