Categories
7 lucruri

7 lucruri pe care aș fi vrut să le știu când îmi căutam serviciu

Am avut primul serviciu pe la 21 de ani, într-un call center care făcea sondaje de opinie. Eram mică și zăpăcită pe vremea aia. Mai zăpăcită ca acum. Credeam că tot ce zboară e bun de papa și aplicam la 30 de joburi cu același CV.

Apoi treaba a devenit serioasă. Până să ajung la locul unde urmează să împlinesc 2 anișori de activitate am trecut și prin bune și prin rele. Undeva, pe drum, am devenit pasionată de comunicare. Și am început să studiez și dezvoltarea personală și profesională mai de aproape. Am mers la conferințe dedicate tinerilor. La început în calitate de candidat, apoi ca reprezentant al echipei. Mi s-a dat ocazia de a face parte din procesul de recrutare, participând la un open evening dedicat aplicanților. Mi-am băgat năsucul peste tot pe unde mi s-a permis. Și mi-a venit mintea la cap. Și m-am gândit să dau mai departe.

1. Studiază arta creerii unui CV.

Europass-ul este recomandat, toată lumea îl cere, dar dacă nu ești brici la editat tabele sau dacă nu știi să îi manevrezi formatul, îți spun sigur, ai pus-o! Preferă un format simplu, ușor de editat, pe care să îl poți modela după chipul și asemănarea ta fără să îți arzi neuronii încercând să nimerești fontul. Preferatele mele, am mai spus, sunt aici.

*Apropos, dacă mailul tău este chocholatshik_doolceh@hotmail.com sau beibi_scumpicutza_tha@gmail.com, schimbă-l. Dă prost. Pe bune.

2. Mai simplu este mai bine.

Că tot am început de jos, de la CV, țin să spun că am descoperit că mai simplu este mai bine. Dacă habar nu ai ce să scrii prin nu știu ce categorie pe care o are formatul, ȘTERGE-O. Dacă te uiți la ea ca un pui proaspăt ieșit din găoace, probabil nu ai ce ar trebui completat acolo. Dacă pui pe senzori ceva de umplutură, nu e bine. Oamenii din HR nu s-au născut ieri. Or să te simtă.

3. Fă voluntariat dacă ești mic și nu ai timp de job.

Ai liceu sau facultate? Cursurile sau orele nu se încadrează în nici unul din intervalele de la locurile de muncă cu jumătate de normă găsite pe net? Fă ceva voluntariat!

Netul este plin de cauze ce caută ajutor. Găsește câteva fundații în care să crezi, fă-le o vizită, discutați împreună despre ceea ce au nevoie și ce poți face. Este și asta un fel de interviu. Te va pregăti pentru interviurile ulterioare. În plus, vei avea ce trece la experiență profesională.

Ce recomand eu este să alegi o cauză care îți dă și altă motivație decât o linie in CV.

Eu de exemplu am făcut voluntariat ca să scap de timiditate. Eram pierdută în timp și spațiu. Aveam nevoie de ceva care să mă oblige să interacționez cu străinii. Am învățat să comunic altfel și am avut ocazia să îmi dau seama că judecam după aparențe. Ba chiar am făcut și un curs de prim ajutor.

Este important să ai o experiență care să te responsabilizeze. La asta ajută cel mai mult voluntariatul. Este un angajament de care te ții, cu program, cu sarcini, cu colegi. Și te pregătește pentru groapa cu lei.

4. Ieși din casă.

Există Buzz Camp, există târguri, există open evenings. Cască ochii, ridică antenele și ieși din casă. Și când ieși, ia câteva CV-uri după tine. Una este să aplici grămadă la joburi, joburi, joburi pe o platformă, tu și încă 500 de candidați, și alta este să dai un CV în mână, unui om de HR din firmă.

În plus, dacă te uiți puțin pe datele din platforme, ți se ridică părul pe ceafă. Dacă tu vrei, de exemplu, un job de Social Media Manager și aplici pe net, dacă apeși pe butonul Cei care au aplicat aici au mai aplicat la, găsești acolo de la tăietor de frunze la câini la wrestler. Unii aplică la nimereală, mărind numărul de aplicări și scăzând șansele celor care o fac în cunoștință de cauză.

De asta este important să te duci la evenimente de profil.

5. Ai auzit de Networking?

Am fost cu toții la vârsta la care era cool să ai în lista de Hi5 sau Facebook pe cineva pentru că atrage reprezentanții sexului opus cum atrage mierea muște, pentru că se îmbracă de firmă sau pentru că i-au cumpărat părinții o mașină „miștău”. Dar, promit, nu mai contează chestiile astea odată ce înaintezi în vârstă (Man I am old! And I think like a granny!).

Așa că încearcă să ai contacte ceva mai prețioase din punct de vedere moral. Oameni care ies din casă la teatru, la evenimente culturale, oameni care fac voluntariat sau care deja lucrează.

Și fii curios. Vezi ce fac ăia la muncă, pentru a înțelege ce cu ce se mănâncă. Spun asta pentru că atunci când cauți primul loc de muncă, rar ai o idee cât de mică despre ce vrei sau la ce te-ai pricepe. Iar prietenii care deja sunt în câmpul muncii te pot ajuta să îți dai seama ce vrei. Contează din două motive:

a) Dacă vei decide să te angajezi la acceași firmă ca cineva de la tine din listă, poți ruga persoana respectivă să te recomande.

b) Un angajator nu caută niciodată pe cineva care vrea pur și simplu un loc de muncă. Are nevoie de cineva care știe ce are de oferit și care are măcar cea mai mică idee unde s-ar potrivi.

6. Ai foarte mare grijă la Social Media.

Îți place sau nu, trăim într-o lume plină de aparențe. Nimeni nu va ghici că tu ești pasionat de balet și implicat în salvarea caprei negre și a florii de colț dacă poza ta de profil de pe Facebook te prezintă printre sticle de bere sau călare pe cine știe ce statuie.

Social Media este făcută pentru a împărtăși experiențe, pasiuni, trăiri. Social Media există pentru a fi oglinda ta virtuală și pentru a te ajuta să găsești oameni cu aceleași pasiuni ca și tine. TU alegi ce postezi acolo. Și absolut tot ce urci pe net îmi dă dreptul să te judec ca atare. Mie și celorlalte câteva milioane de utilizatori.

7. Explorează-ți opțiunile.

Este OK să fii tânăr, derutat, să nu știi pe ce lume te afli. Been there, done that. Este OK să nu știi ce vrei de fapt de la viață, deși ai deja vreo 20 de ani. Este OK să realizezi că ce faci nu te reprezintă. Oamenii se schimbă. Traiul pe cont propriu te ajută să te descoperi, iar surprizele oferite de asta nu sunt mereu plăcute. Perspectivele se mai schimbă.

Dar nu este OK să nu faci ceva în legătură cu asta. Să te complaci și să renunți. Fă ceva!

Trăim în era internetului! Totul este făcut să îți sară în ajutor. Dar pentru ca oamenii să știe că ai nevoie de ei, trebuie să întindă mână ce caută să fie prinsă și trasă în sus. Caută să îți afli în primul rând care îți sunt interesele. Și apoi urmărește-le. Află când au loc evenimente și du-te. În ziua de azi, evenimente ca Buzz Camp, Angajatori de Top sau Open Evening te așteaptă cu brațele deschise, gratis. Trebuie doar să trimiți un CV ca să arăți că vrei să ajungi acolo, că ești interesat.

Resurse care să te ajute:

Tipa de la HR

7 common mistakes in a job interview

Cum să îți tunezi CV-ul (eng)

3 replies on “7 lucruri pe care aș fi vrut să le știu când îmi căutam serviciu”

Ma amuzi, insa tu prezinti doar varianta ta nu cred ca exista ceva universal atunci cand e vorba de joburi spre exemplu atitudinea si necesitatiile sunt ceva mai diferite atunci cand e vorba de domeniul it…

Dap, de asta am spus „as fi vrut”. Pentru ca eram mica de tot si nu stiam banalitatile astea. Sunt un om normal, nu lucrez in HR ci in turism. Am prezentat un punct de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.