Categories
Cartea de vineri

Let it Snow – John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson

Felul în care scrie John Green m-a cucerit de când am citit The fault in our stars. Se pune foarte bine în pielea personajelor sale, adolescenții.

Let it snow – Fulgi de iubire cum a fost tradusă în română, este un roman ce spune 3 povești de dragoste diferite. 3 povești care au loc în timpul aceleiași furtuni de zăpadă.

Maureen Johnson spune povestea lui Jubilee, o fată ai căror părinți o botezaseră cu numele unei clădiri dintr-o colecție cu figurine de Crăciun. Acești părinți pleacă în Ajun să cumpere o piesă în ediție limitată pentru a-și completa colecția, sunt prinși într-o altercație și ajung în arest. Așa că fata trebuie să plece spre bunica sa, cu trenul. Însă trenul este prins în furtună, iar ea se refugiază într-o patiserie cu gaufre, din apropierea căii ferate. În tren îl cunoaște pe Jeb, un tânăr care încerca să își contacteze iubita, și un grup de majorete.

Cum nici patiseria nu era locul ideal pentru a petrece Crăciunul, este invitată acasă la un tânăr care se întâmplă să fie acolo. Și așa, fata lasă în urmă o relație care nu o făcea fericită și începe o frumoasă poveste de dragoste.

A Cheertastic Christmas Miracle spune povestea a trei prieteni care pornesc de acasă, spre patiserie, ca să petreacă cu un al patrulea, aflat deja acolo. Cei 3 sunt doi băieți și o fată băiețoasă. Pe drumul care durează mai mult decât se așteptau, adolescentul care joacă rolul de narator își dă seama că este îndrăgostit de Duce, prietena sa. Și altfel se leagă, ciudat și stângaci, o a doua poveste de dragoste, parcă mai drăgălașă decât prima.

The patron saint of pigs ne povestește cum ajunsese Jeb, cel din prima poveste, în tren. Pentru că spune povestea iubitei lui, Addie, o fată destul de egocentristă, din cum o descriu prietenii, care se autodescoperă sub ochii noștri. Ea are două prietene foarte apropiate, care, prin sinceritatea lor, o ajută să se schimbe, cu ajutorul unui…porcușor.

O să vi se pară ciudat, dar povestea acestui purceluș mi-a plăcut cel mai tare în toată cartea. Una din prietenele din ultima poveste este foarte pasionată de porci, iar părinții nu o lasă cu unul pe post de animal de companie, pentru că, evident, un asemenea „exemplar” ajunge la maturitate la mai bine de 100 de kilograme. Așa că fata se informează și află de porcul în miniatură (teacup pig în engleză) care nu crește mai mare de câțiva centimetri. Iar celelalte două fete, desigur, fac rost de unul, care urmează să fie livrat a doua zi, la pet shop. Iar Addie se angajează să îl ia, pentru că lucra la cafeneaua Starbucks de peste drum.

Însă uită să îl ia la timp și până să ajungă acolo, micuțul este achiziționat de altcineva… Aventura de câteva ore care urmează pentru a recupera animalul o face să se gândească mai bine la faptele sale.

Foarte atrăgător la carte este felul în care poveștile se continuă reciproc. Deși sunt scrise de 3 autori diferiți, nu există diferențe în felul în care sunt expuse. Acțiunea curge firesc. Cel ce pare un simplu spectator în prima parte devine piesa principală în a doua. Și când te prinzi care este idee cărții, aștepți cu nerăbdare a treia parte, să vezi în jurul cărui moment aparent insignifiant este construită.

Ce-i drept, poveștile pot să pară puerile și lacrimogene pentru un adult. Dar dacă stai să te gândești, personajele au maxim 17 ani și pentru publicul țintă sunt cât se poate de credibile.

În plus, călătoriile prin care trec adolescenții, atât fizice cât și inițiatice, dau lecții de viață numai bune pentru cei gata să învețe câte ceva de la personajele preferate.

Bineînțeles, cartea asta ar fi mers unsă de Crăciun, dar eu am făcut rost de ea cam acum o lună. Și nu aveam răbdare un an…cei pasionați de lectură vor înțelege!

Leave a Reply

Your email address will not be published.