Categories
Mă inspiră

Doamnele de la magazinul de pâine

Sursa foto: http://www.rfi.ro/diverse-66336-p-inea-aliment-sau-simbol-religios

Deși nu sunt mare consumatoare de pâine, mă opresc, uneori, la ele la magazin. Frate-meu nu se poate lipsi de asemenea aliment, așa că mă mai roagă să-i cumpăr. De 3 ani de acum, de la același magazin: cum intru pe stradă, la stânga. Și de 3 ani de-acum, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald, de una din cele 3 doamne pe care le-am remarcat:

– Bună seara, domnișorică! O pâinică, sau două, în seara asta? Vă dau și punguță, sau ați adus dumeavoastră?

Sunt cu cel puțin 40 de ani mai tânără decât ele, dar mă tratează cu respectul cuvenit oricărui client. Și îmi înseninează serile.

Cu siguranță nu le este nici lor ușor, 8 ore de stat acolo zilnic, probabil pe un salariu de nimic, privind clienții cum vin și cum pleacă. Oferă „pâinică” și, bonus, un zâmbet proaspăt, din partea lor. Un zâmbet pe care nu îl uită niciodată acasă, fie dimineață, fie seară. Fie iarnă, fie vară. Zâmbetul trebuie mereu dat, la pachet cu o privire blândă.

Pentru că anii le-au învățat pe doamnele de la pâine ceva ce eu, crudă la minte, încep să învăț abia acum cu adevărat, deși teoria, Dumnezeu știe, o citesc printre rânduri de ani de zile. Doamnele de la pâine au învățat să meargă cu drag la muncă și să însenineze zilele celor ce le trec pragul. Să pună un pic de suflet. Să pună dăruire chiar și în lucrurile mărunte, precum gestul de a da ceva unui client.

Și am începi să dai pe la ele și când ai pâine acasă. Doar așa, să aibă cine să îți zâmbească la sfârșitul unei zile stresante, să aibă cine te înveseli înainte să treci pragul apartamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.