Categories
Corlicisime

Dăruiește timp, donează sânge

doneaza-sângeAm povestit prima dată despre cum am donat sânge acum un an. Am fost foarte mândră de mine, că am reușit, la momentul ăla. De atunci, am mai fost o dată. Într-o zi de iarnă, când o colegă și-a luat și ea liber special să mă însoțească. Și m-am simțit mai bine după. M-am simțit…utilă!

Acum, eu aș dona în neștire. Pe bune, mi-e drag. Mi-e o teamă de ace, de nu vă pot spune. Dar cu toate astea aș face-o, pentru că mi se pare mie un mod practic de a ajuta.

DAR

Nu am cu cine merge

Ca femeie, poți dona la fiecare 3 luni. Și m-aș fi dus și în mai, pe bune! Dar nu a avut cine merge cu mine. Nu am avut niciodată probleme după donare, sunt sănătoasă tun. Cât sunt de mică, am surprins mereu asistentele de la Centrul de Transfuzii prin faptul ca eu, la limita numărului minim de kilograme admis, reacționez la întregul proces mai bine decât unii bărbați. Dar parcă îmi e nu știu cum să mă duc așa, de nebună, singură.

Uneori nu mă lasă programul

Un alt dezavantaj este faptul că acolo la Centru  nu prea au program în week-end. Și ca să ajung, trebuie să îmi iau o zi liberă în timpul săptămânii. Pentru ziua aia oricum iau scutire de la ghișeu după donare, nu zic nu, dar trebuie să își sincronizeze și altcineva programul cu moi.

Nu ai unde, dom`le, n-ai unde

Dacă ești din București, poți merge la Centrul de Transfuzii sau la Fundeni. Pentru mine, în hălălalt capăt de oraș, astea sunt, oricum aș da-o, la mama dracu`. Drept pentru care îmi este teamă să mă duc singură și greu să găsesc timp. Dacă ar avea câteva spitale amenajată o cămăruță de aia în care iau sânge de analize o băuncuță de aia în caz de donatori, eu, una, cred că alta ar fi treaba. E criză foarte mare de sânge prin spitale, din ce înțeleg. Trebuie să vii în întâmpinarea eventualului donator.

Tocmai pentru motivele de mai sus, care țin, cred eu, mulți donatori la distanță, încurajez inițiativa de mai jos.

Între 27 și 29 iunie, între orele 09:00 – 13:00, Sun Plaza găzduiește campania Dăruiește timp, donează sânge, tocmai pentru a veni în ajutorul celor care au neajunsuri ca al meu.

În articolul despre cum am donat sânge prima dată aveți detalii despre experiența mea de atunci. Adică pas cu pas, ce se întâmplă.

De ce încurajez donarea de sânge:

Oamenii la care merge donația ta sunt la limită:

Victime ale unor accidente, suferinzi de cancer, copii cu leucemie, mămici care vor avea cezariană. Iar tu îi poți salva.

Devii mai rezistent(ă)

Mi-a povestit mie o prietenă care studiază la hemato că dacă donezi regulat, sângele tău face un fel de sport și învață să se regenereze mai rapid. Iar corpul se adaptează mai ușor la lipsuri. Așadar, dacă, Doamne ferește, ai vreun accident sau altă grozăvie ce provoacă hemoragii, vei fi mai rezistent/ rezistentă decât cei care nu donează și vei fi în formă într-un timp mai scurt. Acuma nu bag mâna în foc pentru asta, dar pentru mine are sens.

Este cea mai practică formă de donație.

Pe bune. Puteți să mă numiți răutăcioasă, e posibil să și fiu, dar eu nu dau bani la cerșetori. Pentru că am văzut câțiva bătrânei intrând la țigări după ce au primit bani. Pentru că am văzut o mamă cu copil în brațe ducând Săniuța la gură. Pentru că am văzut reportaje despre cum sunt exploatați asemenea oameni. Pentru că am auzit în autobuz copii de primeau mâncare în loc de bani, urlând la binefăcători că vor să le strice dinții.

Acestea fiind spuse, adaug doar că sper din toată inimioara mea aia mică și dulce să ne vedem luni dimineață, când merg eu să donez.

2 replies on “Dăruiește timp, donează sânge”

Leave a Reply

Your email address will not be published.