Categories
Cartea de vineri

Urâții – Scott Westerfeld

Autor: Scott Westerfeld

Editura: Corint

Disponibilă pe: Corint/ Elefant/ Libris

Număr pagini: 416

Anul apariției: 2012

Urâții, Frumoșii, Specialii și Extras reprezintă o serie de cărți scrise de Scott Westerfeld. Primele 3 romane urmăresc povestea unei fete pe nume Tally, iar al patrulea are protagonistă o fată ce trăiește într-un alt oraș, într-o lume care începea să se schimbe.

Nu neg, este o carte pentru adolescenți. Dacă ai trecut de 20 de ani și nu îți place genul ăsta de carte, s-ar putea să nu îți placă. Este totuși foarte interesantă lumea cărții totuși. Substratul este unul cât se poate de matur: ideea unei societăți manipulate de ideea de perfecțiune fizică.

 Dar hai să vă povestesc. Păzea! Posibil să se lase cu spoilere.

Context

Acțiunea se petrece într-un viitor foarte îndepărtat, în care oamenii trăiau în orașe perfect izolate de sălbăticie. Hainele, hrana, apa, erau toate la discreția locuitorilor. Societatea este împărțită în Micuți, Urâți, Frumoși, Speciali. În Urâții nu se întâmplă foarte mare brânză în materie de acțiune, dar este prezentată lumea asta a lor într-un fel foarte fain, fără descrieri obositoare, fără detalii din alea mărunte și inutile.

Micuții stau cu părinții Frumoși. La 12 ani (dacă îmi aduc bine aminte) sunt mutați în Uglyville, unde stau până la vreo 16 ani. La 16 ani au parte de o serie de operații care îi fac frumoși, după care sunt mutați în New Pretty Town. Acolo vor sta câțiva ani, vor trece prin alte operații și vor deveni Middle Pretties. Frumoșii bătrâni nu mai știu cum se numesc. Și nici nu mai țin minte dacă lumea pe acolo moare din cauze naturale sau este eutanasiată.

Predecesorii orașelor din acele vremuri sunt Ruginiții, oameni care își exploataseră mediul până la marginea distrugerii. Ruginiții erau diferiți unii de alții, unii frumoși, alții urâți. Iar asta făcea ca discriminarea să fie posibilă: erau favorizați pe bază de aparențe. Așa apăruseră operațiile.

Cât sunt Urâți, tinerii fac școală iar în afara cursurilor sunt liberi într-o lume ce funcționează cu precizia unui ceas elvețian. Absolut tot ce au nevoie vine din perete, chemat de un inel. Acel inel îi leagă de mediul înconjurător, știind exact când și unde se află purtătorul, deținând și o fișă medicală detaliată a acestuia.

Mentalitatea locuitorilor este una foarte interesantă. Să fii urât nu este o jignire, ci un fapt, o stare, ceva natural. Ca și cum ai fi copil sau adolescent. Schimbările prin care oamenii urmează să treacă sunt dictate de consilii, care se întrunesc la un anumit interval de timp, să decidă detalii de acest gen. În timpul operațiilor, oamenii sunt schimbați total, aliniați la acele standarde.

Urâții

Povestea se învârte în jurul urâtei Tally. Ea are un prieten foarte bun, Peris, ce devine frumos cu câteva săptămâni înaintea ei. Cum toți ceilalți urâți rămași erau prea tineri să se bage în seamă cu ea, fata este o vreme singură.

În timpul unei escapade nocturne în New Pretty Town (știa să păcălească interfața inelului), își revede amicul și face impresie în oraș. Rămâne în memoria Frumoșilor petrecăreți  Urâta care a sărit de pe o clădire, îmbrăcată cu o jachetă Bungee.

La întoarcere, o cunoaște pe Shay. O rebelă, ca și ea. Numai că Shay avea ceva în plus: un sentiment de revoltă față de lumea perfectă în care trăia. Shay știa să supraviețuiască în sălbăticie și să ajungă în afara orașului. Avea de gând să ajungă la Fum, un oraș de rebeli, evadați din diferite colțuri ale lumii. Și avea de gând să o ia și pe Tally după ea. La început, când vezi contrastul dintre cele două, nu poți să nu fii de partea fetei noi, pentru gândirea ei sănătoasă. Ea nu voia să se lase schimbată, să arate așa cum se decisese într-un consiliu. Nu se considera urâtă. Asta în timp ce personajul principal dă dovadă de o naivitate de-a dreptul enervantă, deși justificată, dacă te pui în pielea ei.

La Fum se ajungea în urma unei inițieri. Fiecare urât antrena pe alții, veniți în urma lui. Îi aducea la cunoștință anumite informații, urmând ca în zilele dinaintea Operației, să evadeze. Shay și Tally aveau fix aceeași vârstă. Dar, în ziua dinaintea plecării, cea din urmă decide să rămână. Este lăsată, împreună cu setul de instrucțiuni aferent.

Dar nici Tally nu are parte de transformare. Este dusă la sediile Specialilor, cei care aveau grijă de buna desfășurare a lucrurilor. Și este șantajată. I se spune că, dacă nu va coopera pentru găsirea Fumului, va rămâne veșnic urâtă și este trimisă înapoi la Urâți. Bineînțeles, după câteva zile, fata devine cooperantă. I se dau provizii, mijloc de transport și un pandantiv cu GPS și lăsată să evadeze.

Pentru ca povestea evadării să fie cât mai credibilă, Tally este nevoită să gândească și să se deplaseze cu o viteză mult mai mare decât a altor urâți înaintea ei. Și se descurcă mult mai bine decât spera. Drumul este foarte greu, pentru un copil pentru care absolut totul venea din perete, prin comandă vocală.

Ajunsă la Fum, bineînțeles, trezește foarte multe suspiciuni. Dar reușește să câștige încrederea tuturor și chiar să prindă drag de un loc în care absolut totul era în contrast absolut cu orice trăise ea vreodată: oamenii aveau cărți și reviste de hârtie, își făceau nevoile în natură, spălau hainele, dormeau în așezări construite chiar de ei. Nimic nu era de unică folosință iar majoritatea obiceiurilor de acolo afectau mediul.

Băiatul ce o adusese pe Shay în Fum, fiul fondatorilor, prinde drag de ea, fapt care iscă tensiuni între cele două.  Nu mai vrea să devină Frumoasă, nici să se întoarcă în lumea ei cea veche.

Cu toate astea, fata are încă pandantivul cu care ar fi trebuit să cheme Specialii. Și trebuie să decidă ce va face cu el.

Va urma.

P.S.: Mâine e ultima zi de înscrieri la ultimul Blind Date cu o Carte.

One reply on “Urâții – Scott Westerfeld”

Leave a Reply

Your email address will not be published.