Categories
Cartea de vineri

La Limită – Diana Farca

Diana-Farca

Autor: Diana Farca

Editura: Marineasca

Număr Pagini: 205

Disponibilă Aici

Preț: 48 RON

Anul apariției: 2015

Săptămâna asta am terminat de citit, în sfârșit, La Limită, cartea scrisă de Diana Farca. Ce pot să spun? Sunt cam leneșă la citit zilele astea.

Dar să lăsăm detaliile și să purcedem, nu?

Am încercat să vă povestesc în mare despre ce este vorba, fără să dau spoilere. Ceea ce e pe alocuri greuț, pentru că vorbim de un titlu ce numără doar 205 pagini.

Cartea este scrisă într-un mod foarte simplu. Chestie care m-a deranjat la început, pentru că dă impresia pe alocuri de stângăcie. Dar pe măsură ce cunoști personajele, tocmai acest lucru te cucerește. Pentru că începi să te simți de parcă ai fi acolo, cu personajele, de parcă ai fi, pe rând, unul din participanții la acțiune.

Intriga întârzie să apară și se mută de la un personaj la altul. Îi cunoaștem la început pe Maria Popescu și fiul ei Alexandru, un puști de nici 10 anișori, foarte perspicace și matur. Un „puștiulache” pe care îl adori pentru acea maturitate, dată de faptul că trecuse prin foarte multe pentru vârsta sa fragedă. Dacă nu ai cunoscut la viața ta un copil care să vorbească și să se comporte ca el, nu ai crede că este posibil să existe.

Într-o bună zi, micuțul lovește cu mingea un bătrânel, pe Albert, neamțul ursuz care locuia alături. Și ai impresia că vei citi o carte despre cum se împrietenesc cei doi.

Iar apoi afli despre ritualul trist pe care Bert îl urma an de an, amorțit de durerea unei pierderi amare, fără să-l poată duce la capăt. Ritualul implica un flacon de pastile și un costum impecabil. Ritual care în acel an, este întrerupt de copil. Treptat, sufletele încep să se deschidă, adevăruri încep să iasă la suprafață.

Unul din aspectele care m-au acaparat la carte este felul în care indiciile trecutului țes prezentul și îți dau o idee despre cine ar putea fi de fapt bătrânul, despre ce s-a întâmplat de fapt cu soția sa, despre cine ar putea fi Maria.

Este fix senzația aia pe care ți-o dau de obicei romanele polițiste: de momente „Oare?!”

Numai că aici este vorba despre o prietenie și despre felul în care aceasta reușește să vindece rănile adânci ale unei iubiri pierdute. Și termini cartea cu gândul că într-adevăr, nimic nu e întâmplător…

Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, la fel ca întreaga noastră viață. p.77

…nu suntem altceva decât un mare banc cosmic, lăsat la voia întâmplării, neștiind niciodată dacă realitatea nu e altceva decât un exercițiu de imaginație. p. 136

Share

10 replies on “La Limită – Diana Farca”

Am incercat si eu la un moment dat sa variez. Nu a fost o experienta placuta. Acum cred ca in jur de 85% din ce citesc/ascult e sf&fantasy si restul de 15% mistery/thriller 🙂

Depinde și ce ai bafta să găsești.
Oricum, nici eu nu am obiceiul de a mă chinui să citesc ceva doar de dragul de a varia.
Dacă au trecut câteva capitole și mă lupt să înțeleg ce și cum o las baltă.

[…] am pregătit o surprizică pentru voi și anume un interviu cu Diana Farca, autoarea romanului La Limită. Mă bucur foarte tare că am reușit, în sfârșit, să duc la capăt această idee, care nu-mi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.