Categories
Cartea de vineri

Frumoșii – Specialii – Scott Westerfeld

Vă povesteam data trecută depre Urâții și contextul în care se petrece acțiunea seriei. Și vă spuneam că voi continua cu Frumoșii și Specialii. M-am tot gândit cum să fac în așa fel încât să nu dau spoilere. Sper că a și ieșit ceva ceva.

După cum spuneam și data trecută, substratul acestei distopii îmi place la nebunie. Ideea unei societăți care se învârte în jurul ideii de perfecțiune fizică este foarte interesantă, mai ales în ziua de azi, când nu trece zi fără să citești pe undeva că nu știu ce vedetă și-a mai operat cine știe ce.

Motivele pentru care societatea lor este așa cum este, sunt unele foarte bune: eliminarea discriminării cauzate de aparențe. Cu toate astea, metodele de păstrare a ordinii perfecte din acea societate nu sunt tocmai ortodoxe. Iar aceste metode sunt dezvăluite în următoarele două romane, unde vom descoperi că perfecțiunea are prețul ei și nu merită mereu să îl plătim. Cu atât mai puțin atunci când nu știm că o facem, iar deciziile sunt luate în locul nostru.

Frumoșii

Pentru a-i salva pe Urâți, Tally devine Frumoasă și are parte de toată distracția și de tot luxul la care visase ca Micuță: haine care vin din perete, mâncare la discreție, petreceri non stop, prieteni dintre cei mai interesanți. Spre dezamăgirea prietenei sale, Shay, Tally este, în continuare, diferită. Sub aparența adolescentei ce profită la maxim de opulență, eroina noastră simte că ceva nu este în regulă. Și face parte dintr-un grup de frumoși care sunt exact ca ea: rebeli care scăpaseră la un moment dat în afara orașului sau care încălcaseră foarte multe reguli la vremea lor. Dintre toți, se remarcă Zane, un băiat care pare să o îndrăgească foarte tare. Locuitorii Noului Fum reușesc să trimită fetei două pastiluțe, menite să o aducă psihic la starea de urâtă. Însă fata împarte pastila cu Zane, căci îi împărtășește sentimentele, deși este încă atașată și de David, băiatul cunoscut când era urâtă.

Pe măsură ce își revin, tinerii fac tot posibilul să pară năuci și distrați în continuare, pentru a nu atrage atenția Specialilor, în timp ce plănuiesc o evadare, pentru ei și prietenii lor.

Însă bineînțeles, fata rămâne în urmă, din diverse motive. Întâlnește un grup de primitivi. Astfel, fata își dă seama că autoritățile care le controlau societatea știau și făceau mult mai multe decât și-ar fi imaginat ea vreodată. Șamanul tribului o duce „la capătul lumii”, unde reușește să se strecoare într-o navă Specială și să evadeze.

Bineînțeles, spre sfârșit ceva se schimbă, iar prietena ei Shay îi pune iarăși bețe în roate și reușește să îi dea planurile peste cap, în așa fel încât să o aducă în noua generație de Speciali.

Specialii

Generația de Speciali din care Tally face parte este una cu totul și cu totul nouă. Sunt practic oameni cu instincte și reflexe de prădători și forța fizică a unor mașinării. Iar partea asta nu mi-a plăcut foarte tare. Gașca asta de Speciali este tunată fizic din toate punctele de vedere. Au unghii mari și dinți ascuțiți. Arată aproape diabolic iar viziunea lor asupra lumii este una de-a dreptul dezgustătoare. Se cred superiori din absolut toate punctele de vedere.

De data aceasta, fata se află sub comanda prietenei sale. Iar relația complicată a celor două se vede aici, parcă mai mult ca niciodată. Pentru că, exact când ai impresia că vor ajunge să se înțeleagă, se întâmplă câte ceva.

Tally nu mai dorește de acum să fie Urâtă la loc, ci să își aducă vechiul prieten, pe Zane, în rândul celor ca ea. Însă vederea acestuia o derutează. Pentru ca totuși să fie cu ochii pe el, dar și să descopere noul fum, reușește să își păcălească prietena, cu care plecase în urmărire, să o ia pe alt drum.

Nu mai știi la un moment dat de partea cui este fata, pe cine va asculta până la urmă, dacă va ajuta sau va trăda. Pentru mine, tocmai imprevizibilitatea asta a făcut lectura ultimelor două părți atât de interesantă. Personajele secundare rămân și ele, mereu, complexe și speri până la ultima pagină că cele două vor rămâne prietene, deși știi de ceva timp că șansele sunt foarte slabe. Nu știi pe cine să preferi între Zane și David. Schimbările prin care adolescenții trec de la o fază la alta sunt când șocante, când drăguțe și naive.

Acestea fiind spuse, am cam luat o pauză de la serie. Dar m-am îndrăgostit iremediabil de acest gen de carte: distopia. Adică cele care prezintă lumi imaginare, negative. Am început cu Divergent, Frumoșii este a doua serie, abia aștept să citesc și ultima carte să pot spune că am și încheiat.

Următoarea va fi Captiv în Labirint. Dacă ați citit-o, aștept păreri. Atât despre ea, cât și despre alte cărți de acest gen. Și recomandări, dacă aveți.

O să citesc și Jocurile Foamei la un moment dat, că toate lumea spune că sunt foarte bine scrise. Sunt deja pe listă cărțile.

Săptămâna viitoare am să vă povestesc despre „Moartea semnează indescifrabil” a Rodicăi Ojog-Brașoveanu sau despre „Istoria, cea mai frumoasă poveste” a lui Adrian Cioroianu. Văd ce reușesc să termin.

Like

2 replies on “Frumoșii – Specialii – Scott Westerfeld”

Leave a Reply

Your email address will not be published.