Categories
Cartea de vineri

Moartea semnează indescifrabil – Rodica Ojog-Brașoveanu

Cartea de vineri este prezentată de data asta sâmbăta, pentru că ieri nu am reușit să termin recenzia. „Moartea semnează indescifrabil” este un roman polițist. Dar probabil ați ghicit asta, văzând autoarea.

Polițistul Anghel se află în cabana „Dor de munte” în, speră el, prima zi de concediu. Dar de cum deschide ochii dimineața, găsește o anonimă ce îl avertizează că în scurt timp, se va petrece o crimă. Deși omul nostru ia la început scrisorica drept o glumă proastă, are mare grijă la ceea ce se petrece în jur. 

Coborând în living, cunoaște un grup de turiști ce păreau să călătorească împreună și descoperă un cabanier ce-i părea cunoscut.

În aceeași seară are loc o tentativă de omor. Iar omul nostru își dă seama că moartea nu glumise cu anonima. Încercând să protejeze victima, își atrage deopotrivă simpatii și antipatii, cum îi stă bine oricărui protagonist de roman polițist.

Misiunea sa de protejare dă greș, căci victima este în cele din urmă ucisă, iar ucigașul este găsit spânzurat. Credeți că am dat un spoiler? Mai gândiți-vă! Nimic nu este niciodată atât de simplu.

Căci instinctul îi spune lui Anghel că ceva nu este în regulă. Și pe bună dreptate. Investigațiile arată că „ucigașul” era de fapt prea scund să se agațe singur în ștreang. Dar posibilii ucigași nu află asta. O întreagă echipă este pusă pe urmele suspectului. O întreagă anchetă, menită să confirme toate bănuielile polițistului, are loc.

O anchetă ce va trimite cititorul în trecutul victimelor și al ucigașului, pe urmele Stahiei, un bandit de talie mondială, ce sfidase legea în trecut, ajungând o adevărată legendă pentru anchetatori.

Recunosc, pe alocuri, cartea abundă în detalii. Dai uneori peste paragrafe peste care ai vrea să treci, gândind „În 1400 toamna, blaaa, bla…” dar după ce sari peste primul și observi cât este de important pentru imaginea de ansamblu, nu mai repeți greșeala.

„Moartea semnează indescifrabil” este genul de roman polițist care te prinde ceva mai greuț, iar apoi nu te mai lasă în pace. Începi să crezi că știi cine este ucigașul. Dar prietenii victimelor, deși foarte diferiți, se aseamănă prin faptul că, de fapt, nimic nu îi scoate din cercul suspecților. Asta pentru că biografiile lor sunt fie impecabile, fie cu antecedente.

Este prima carte de Rodica Ojog-Brașoveanu pe care am citit-o, dar cu siguranță vor mai urma. Am auzit că „Cianură pentru un surâs” ar fi interesantă. Voi ați citit cărți ale autoarei? Ce îmi recomandați?

3 replies on “Moartea semnează indescifrabil – Rodica Ojog-Brașoveanu”

Cauta ”Plan diabolic”, mi se pare cea mai buna carte a ei, este si cea mai diferita, un fel de ”roman cu final neasteptat”. Restul sunt dragute, haioase si bine conduse (aici ma refer la cele politiste, cele istorice nu le-am citit).
Nu stiu daca au reeditat si aceasta carte, dar sigur o gasesti la un anticariat.
S-a facut si un film, din cate stiu, dupa un scenariu semnat de ea, ca tot iti plac filmele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.