Categories
Cartea de vineri

Cartea de vineri – Cea mai frumoasă poveste – Adrian Cioroianu

Cea mai frumoasă poveste este o carte ce prezintă câteva episoade din istoria României, sub forma unor povestioare pline de curiozități și picanterii.

Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej in fruntea comunistilor romani? Cat de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tanara pe nume Catalina Toderiu sa intre in galeria eroilor nationali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit in Romania presedintii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat in caleasca regala pe Nicolae Ceausescu? Sau de ce s-a dus acesta din urma intr-o vizita in Iran, in chiar ultimele sale zile de viata? Sursa

Este o carte cam greuț de urmărit dacă de obicei citiți beletristică, recunosc. Dar povestioarele sunt foarte interesante. Fiind prezentată așa, nu ca o lucrare științifică, lasă loc pentru părerea personală a autorului. Iar tocmai asta o face atât de interesantă. Faptul că se simte pasiunea pentru istorie a lui Cioroianu în fiecare rând.

Țin să spun că dacă manualele de istorie ar fi povestite cu așa nesaț și pasiune, am avea foarte mulți pasionați de istorie printre tineri. Pentru că felul în care sunt prezentate întâmplările nu are nimic de-a face cu felul în care ți-au fost înșirate momente din trecutul patriei până acum.

Din ce am înțeles, Cioroianu este Decan al Universității de Istorie, unde predă de vreo 20 de ani. Iar asta se simte. Pentru că ai uneori senzația că admiri un profesor ce a prins un elev foarte interesat de materia ce o predă, și-i povestește ceva super interesant, să îi aprindă pasiunea și mai tare.
Este o carte care m-a scos puțin din tiparul a ceea ce citesc de obicei. O puteți răsfoi aici. Sunt sigură că o să vă capteze atenția.

Leave a Reply

Your email address will not be published.