Categories
Cartea de vineri

Copilul-umbră – P.F. Thomese

Nume: Copilul-umbră

Autor: P.F. Thomese

Editura: Humanitas

Număr Pagini: 120

Găsită pe: Elefant

Preț: întreg 9,89 RON, poate fi găsită la 2.

Anul apariției: 2003

Nota mea: 8 din 10

Copilul-umbră este o carte diferită de absolut tot ce am citit până acum. Pentru că de felul meu nu citesc Memorii, Jurnale sau Biografii. Și este un volum pe care habar nu am de ce l-am citit până la capăt. Nu spune o poveste, nu are un fir al acțiunii, așa cum îmi place mie de obicei. De ce m-a atras în paginile sale cu totul. 

Copilul-umbră este un plânset mut, provocat de durere, al unui părinte. Fără a povesti cum i-a murit fiica, sau de ce, P F Thomese reușește să te facă să îi împărtășești durerea. Dacă ai pierdut vreodată pe cineva drag, vei simți ce descrie autorul, fără să înțelegi.

Eu sunt o norocoasă. Aproape toate rudele mele sunt în viață. Bunicii au murit, în mare, când fie nu mă născusem, fie eram prea crudă să îmi conștientizez chiar și propria existență, darmite o moarte. Singura pe care mi-o amintesc uneori, stins, este bunica din partea mamei, cu care mi-am petrecut mare parte din copilărie și pe care am pierdut-o la 9 ani. Am regăsit golul și durerea ce aduce amorțeală din acele momente în această carte.

Nu se povestește exact ce făcea autorul după tragicul eveniment, cum am avut tendința să cred. Sunt descrise momente separate, izolate în timp și spațiu, din tot: trecut, prezent, viitor ce pare să nu existe. Intri într-un univers în care timpul s-a oprit odată cu bătaia inimii unui copil și începi să vezi, prin ochii tatălui, o lume pe care micuța ar fi trebuit să o schimbe prin viață, nu prin moarte.

Dincolo de tragicul acestei povești, mi se pare genial modul în care autorul a reușit să transmită atât de multe nuanțe în materie de sentimente. Și mă bucur că a trecut prin toată durerea printr-o așa carte, în paginile căreia sunt convinsă că s-au regăsit mulți.

Ah, și nu uita că am cărți de dat cititorilor. Dacă vrei una, chiar nu ai mare lucru de făcut. Vezi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.