Categories
Cartea de vineri Eveniment

Visătoarea din Ostende + Eveniment Eric-Emmanuel Schmitt la București

Visătoarea din Ostende este o carte ce cuprinde 5 povestiri, fiecare dintre ele cu alte personaje, aflate în momente cheie ale vieții. Cum am citit două cărți ale autorului fără să clipesc, o colegă drăguță mi-a mai adus un titlu, împrumut, din biblioteca personală.

Și, ca să fie treaba treabă, Eric-Emmanuel Schmitt se va afla în România. Detalii în cele ce urmează.

Detalii

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt

Editura: Humanitas Fiction

Numar Pagini: 240

Preț: 18- 30 RON

Disponibilă pe Okian / Elefant / Libris

Fragment aici 

Anul apariției: 2013

Nota mea: ♥♥♥

Descriere (sursa) :

În fiecare dintre povestirile acestui volum, Eric-Emmanuel Schmitt dezvăluie cât de puternic este impactul imaginaţiei asupra existenţelor noastre. Cinci istorii emoţionante conduse magistral de un Prospero modern, care ne conving că visul este adevărata ţesătură din care sunt plăsmuite întâmplările de zi cu zi.

Pentru a-şi vindeca inima rănită, un scriitor se refugiază la Ostende, pe ţărmul anodin şi rece al Mării Nordului. Va sta în vila cochetă a Emmei Van A., o fostă frumuseţe ţintuită într-un scaun cu rotile. Mereu aşezată în dreptul ferestrei din salon, Emma pare să privească spre marea schimbătoare, dar ochii ei nu văd decât imagini din trecut. Un trecut în care, mărturiseşte ea, a trăit o iubire aproape imposibilă, alături de un bărbat cu sânge princiar. Să fi fost această femeie fragilă capabilă de gesturile îndrăzneţe, de îmbrăţişările senzuale pe care le evocă, sau imaginaţia ei se hrăneşte din miile de volume ale bibliotecii din Vila Circe.

Părerea mea

Din cele 5 povești, mi-au plăcut la nebunie prima, Visătoarea din Ostende, a treia, Vindecarea, și ultima, Femeia cu buchetul de flori. Și asta pentru că mi se pare că surprind perfect ceea ce mie îmi place la nebunie la acest autor: sublimul. Sunt povești de iubire care își ajung la inimă, fără să ai idee de ce.

Fiecare poveste are un mister aparte, numai și numai al ei. Personajele sunt simple, este ușor să te indentifici cu ele: o femeie singuratică ce ascunde o poveste superbă în ciuda handicapului de care suferă, o femeie foarte geloasă, o tânără ce își subestimează feminitatea, un bătrân care se cufundă în lectură până începe să confunde realul cu imaginația și o femeie cu un buchet de flori, veșnic pe un peron, ca o stafie a trăirilor celorlalte personaje. Toate trăiesc intens, deși viața lor este în aparență plictisitoare și lipsită de sens.

Este o carte ce merită citită, nu veți pierde timpul dacă o veți face. Dar primește doar 3 inimioare pentru că celelalte două cărți de același autor mi-au plăcut mult mai mult. În plus, prefer romanele în locul povestirilor și poate asta a tras puțin balanța în jos pentru mine.

Evenimentul

Acestea fiind spuse, am marea și infinita plăcere de a vă anunța că autorul vine în România. Știu că va veni de când am fost la Kilipirim și abia așteptam să aflu detalii. L-am descoperit abia în urmă cu vreo lună și ceva și ADOR felul în care scrie. Este sublim, este romantic. Are un fel unic, patern, ocrotitor, de a vorbi despre subiecte sensibile precum religia, moartea, iubirea, prin personajele sale.

NICIODATĂ, în viețișoara mea de 26 de anișori, nu mi-am dorit atât de mult să fiu prezentă într-un loc. Așa că DA, voi fi acolo. Cel mai probabil la ambele evenimente. Cu cine mă văd?

Leave a Reply

Your email address will not be published.