Categories
Cartea de vineri

Fantastic Beasts and where to find them – Newt Scamander

Fantastic beasts and where to find them este o carte pe care mi-am dorit-o foarte mult, de când tot vuiește Booktube-ul despre ea. Am făcut rost de volum până la urmă și nu regret. Nu este cel mai reușit al seriei, dar tot a meritat timpul.

Autor: Newt Scamander (aka J K Rowling)

Editura: Bloomsbury

Număr pagini: 92

Disponibilă pe Elefant

Preț: 27 RON pe Elefant, 20 pe Okian

Povestea

Carte semnata de Newt Scamander, din biblioteca lui Harry Potter, cu tot felul de adnotari si mazgaleli! Mâzgâlelile sunt ale lui Ron, după cum veți descoperi, cu amuzament, pe parcursul cărții.

Părerea mea

Plusuri

Mi-a plăcut la nebunie felul în care J K Rowling se transpune 100% în pielea aliasului său, Newt Scamander. Dacă nu ai ști, ai jura că este un volum șterpelit dintr-o lume magică, plină de vrăjitori, dragoni, centauri și câte și mai câte. Femeia asta era un stil demențial de a scrie.

Cartea începe cu câteva capitole, cam lunguțe ce-i drept, despre legislația creaturilor magice, clasificări și tot felul de lămuriri. Înțelegem de ce un Animagus, de exemplu, nu este considerat bestie, spre deosebire de centaur. Iar aceste capitole ajută mult farmecul cărții.

Cartea este mâzgâlită, ici colo, de Ron Weasley, iar asta dă un foarte mare plus descrierilor, căci le face foarte interesante și foarte amuzante. Ca să dau un exemplu, periculozitatea bestiilor este redată prin X-uri, iar la Acromantula, de care roșcatul era de-a dreptul terifiat, sunt completate vreo 10 X-uri în plus, cu stiloul. Iar la numele categoriei celor mai periculoase arătări este scris în paranteză „cam orice îi place lui Hagrid”.

Minusuri

Dacă nu ai citit seria Harry Potter sau dacă ai citit-o în urmă cu mult timp, explicațiile pot fi destul de greu de urmărit, pentru că nu prea ai prilejul să te familiarizezi cu limbajul. În plus, multe dintre făpturile prezentate nu au poze și poate fi dificil să ți le închipui,  pentru că denumirile în engleză pot fi greuț de procesat.

Dacă ești genul care nu prea le are cu descrierile, sau care preferă prezentarea sub formă de poveste, poate deveni obositor să citești atâtea prezentări. Eu, una, am citit cartea în paralel cu altele, pentru că mă plictiseam repede la unele dintre ființele prezentate, dacă nu mă prindeam cam ce sunt și cum arată.

Cred că este o carte care ar merita investiția, mai ales pentru un  fan. Chiar merită citită din punctul meu de vedere. Ar fi perfectă în format fizic, ținută aproape când citești seria. De altfel, să-mi cumpăr întreaga serie Harry Potter, cu volumele Biblioteca Hogwarts cu tot, este unul din planurile mele de cititor.

Primește doar două inimioare pentru că din tot ce am citit eu de această autoare, este cea mai slăbuță carte. Dar, repet, merită. Eu nu citesc până la capăt cărțile care nu merită, nu le notez și nici nu scriu despre ele.

Urmează Quidditch through history, o carte care se anunță mai interesantă decât Tales of Beedle the bard și Fantastic Beasts and where to find them.

Leave a Reply

Your email address will not be published.