Categories
Teatru și Filme

The 5th wave

the-5th-wave-736093l-175x0-w-242807d7Am ajuns miercurea asta la cinema, la The 5th wave. Și încă nu am decis dacă mi-a plăcut sau nu. Sunt părți care mi-au plăcut foarte, foarte tare la poveste și părți la care am dat ochii peste cap. Big time. Cum așa? Stați că vă povestesc. Păzea că se lasă cu spoilere!

Mi-a plăcut la nebunie povestea.

Cassie (Chloë Grace Moretz) este o adolescentă normală, de vreo 17 anișori, cu pata pusă zdravăn pe colegul fotbalist din liceu, Ben (Nick Robinson). Într-o bună zi, lumea ei se schimbă cu totul. Pe cerul Pământului apare un OZN care survolează întreaga planetă iar apoi pornește o serie de atacuri, în 4 valuri.

Primul val „taie curentul” pe Terra. Al doilea val aduce cutremure și inundații. Al treilea val răspândește gripă aviară. În al patrulea val Pământenii încep să fie posedați de extratereștri (numiți Ceilalți).

Cum armata bănuiește că urmează un Al Cincilea Val, sunt recrutați copii, care să devină apoi soldați. Cum Cassie fuge după ursulețul fratelui său mai mic, ratează plecarea și este nevoită să găsească baza militară pe jos, prin păduri. Pericolele nu lipsesc, desigur, căci semenii ei sunt posedați și nu poate avea încredere în nimeni.

În paralel urmărim ce se întâmplă cu fratele fetei, Sam, și cu Ben, frumușelul de care era îndrăgostită. Aceștia sunt recrutați, li se spune că vor avea șansa de a-și răzbuna părinții răpuși de Valuri și sunt antrenați ca la armată.

Între timp, Cassie primește o mână de ajutor de la frumușelul Evan. Și aici începe „distracția”.

Nu mi-a plăcut povestea dintre Cassie și Evan.

Vă spun sincer, dacă vreți să recapitulați clișeele zaharicalo-siropoase posibile și imposibile prin ecranizări, ăsta este filmul la care trebuie să mergeți. Am văzut telenovele cu mai puține replici de dragoste răsuflate. Și sunt o fată care a văzut Marimar și alte producții cu Thalia când era mică. NIMIC nu bate filmul ăsta, vă spun! Am încercat să număr situațiile la care mi-am dat ochii peste cap, dar m-am plictisit după vreun sfert de oră și am renunțat. Pentru prima dată în viață, am adorat reacțiile spectatorilor în sala de cinema. Dacă eu m-am abținut de la exemplu

Una la mână, îți dai seama în secunda doi că este ceva în neregulă cu Evan. Este un tinerel cu ochi albaștri care a crescut la fermă, a studiat nu știu ce inginerie și care știa să panseze plăgi împușcate. Pe bune acum: dacă este prea frumos ca să fie adevărat, nu este adevărat în general. Cu excepția lui Augustus Waters, desigur.

Doi, motivațiile pentru gesturile lui vitejești…dacă vă decideți să vedeți filmul, luați un kil de lămâi la voi. O să-mi mulțumiți.

Merită văzut?

Da. Povestea este foarte interesantă. Ideea în sine chiar merită efortul. De la Chloe sincer, parcă mă așteptam mai mult. Blonduțul salvator, ce-i drept, numai dacă era vreun Edward Cullen era mai siroposo-fantastico-ce vreți voi. Nick Robinson, în rolul lui Ben, este cam neconvingător la început în rolul unuia poreclit Zombie, în sensul că nu prea îl prinde de la bun început. Pare mai degrabă plictisit decât suferind. Da-și revine.

Însă aș da banii să văd încă o dată personajul lui Liev Schreiber (sper că am scris bine), Colonelul Vosch (fir-ar, și ăsta are nume împleticit). Este sublim, vă spun. Omul ăsta ridică personajele negative la rang de artă. Nu am cuvinte să vă spun cât mi-a plăcut felul în care joacă. Dincolo de faptul că are o voce numai bună pentru un antagonist. Acum, nu știu cât din tot ce am văzut este talent și cât este Colonelul în sine, cel din carte. Însă este malefic pur și simplu. Nu este agresiv, nu țipă. Te bagă în sperieți și gata.

Mă voi duce și la următorul film, când o apărea și încă aș citi cartea. Dar asta pentru că sper ca triunghiul amoros să nu fie dezvoltat. Aș vrea ca fătuca asta să rămână îndrăgostită numai de unul dintre flăcăi. Sunt sătulă de adolescente care ucid cu sânge rece și habar nu au de cine sunt îndrăgostite cu adevărat, dar nici nu vor să aleagă. Aș vrea să o văd pe Cassie că rămâne prietenă foarte bună cu unul dintre băieți și iubita celuilalt. Sau prietenă la cataramă cu ambii și că ei sunt foarte fericiți cu postura asta.

Acum, care-mi dați un spoiler, să știu dacă iau cartea? Se face triunghi? Nu se face? Hai că citesc și cu spoiler!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *