Categories
Corlicisime

7 lucruri pe care le-am învățat despre vin

Crama-Starmina-300x225Zilele trecute am scris Magia unui Merlot, ca răspuns la provocarea Blogal Initiative Craiova, care, alături de Vinarte, invita bloggerii să găsească Ziua Națională a unui vin la alegere. A fost un experiment foarte interesant pentru mine, pentru că nu mă pricepeam deloc asta. Am învățat foarte multe despre domeniu, pentru cineva care nu știa mai nimic. Pentru mine, vinul se împărțea după două criterii simple: gust și culoare. Vin dulce sau  sec. Vin alb, roșu sau rose. PUNCT.

Așadar, azi vă prezint 7 lucruri pe care le-am învățat documentându-mă pentru articol.

  1. Vinurile albe pot proveni din struguri roșii. Culoarea licorii este dată de pielița boabelor.
  2. Vinurile noi au miros, cele vechi buchet.
  3. Obiceiul toastului provine din Grecia antică. Gazdele desfăceau sticla în fața oaspeților și luau prima înghițitură, pentru a demonstra că nu există otravă. Așadar „Beau în sănătatea voastră!” = „Nu încerc să vă omor. Ete! Beau și eu!”
  4. Degustările sunt de două tipuri: orizontale și verticale. Verticală – degustarea comparativă a unor vinuri cu aceeași denumire, din ani diferiți. Orizontală: degusare comparativă a unor vinuri din același an de recoltă.
  5. Liderul consumului pe cap de locuitor este Vaticanul, acolo unde se consumă 74 de litri de vin pe cap de locuitor.
  6. Cea mai veche sticlă de vin din lume datează de pe vremea romanilor, din anul 350, și este expusă la muzeul Speer din Germania.
  7. Frica de vin se numește Oenofobie.

Am făcut listuța asta pentru că mi s-au părut, cum spuneam, lucrușoare interesante pentru necunoscători. În plus, în spatele unor povești visătoare se află uneori multă muncă de documentare.  Am vrut să vă arăt un crâmpei din ea prin acest articol.

Sursa imagine: vinarte.ro. Reprezintă Crama Stârmina.

Share

2 replies on “7 lucruri pe care le-am învățat despre vin”

Și ți-a și plăcut? Eu am băut și vin vechi, de vreo 5 ani și n-am pățit nimic. 🙂
Era sec și mi-a lăsat senzația de gură uscată. Apoi am aflat că astfel de vinuri sunt numite taninoase. Îmi pare rău că nu am reținut numele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *