Categories
7 lucruri

7 Curiozități despre afine

afineA venit primăvara. În condițiile astea, un om întreg la minte s-ar documenta despre ridichi, salate, ceapă verde și spanac. Dar nu eu. Eu am trecut zilele astea pe la raionul de congelate și mi-am dat seama că nu știu prea multe despre afine.

Nu consum foarte multe afine proaspete, pentru că nu mă omor după senzația înecăcioasă pe care o lasă. Dar ador iaurturile sau smoothie-urile făcute cu ele. De obicei le iau în amestec cu alte fructe congelate și-mi fac din când în când câte o astfel de băutură.

Dar am zis să mă informez olecuță, să știu și eu cu ce mă alimentez, vorba aia. Cum „numărul meu” este 7, am zis să vă spun și vouă…7 curiozități. 

1. Afinele protejeaza împotriva pierderilor de memorie. Cică ar elimina proteine toxice din creier.

2. Pot fi folosite ca colorant natural pentru alte produse. Așadar, nu dați pe haine, că pătează și se curăță cu foarfeca.

3. Afinele sunt bune pentru vedere. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, hrana piloților britanici cuprindea și o anumită cantitate de dulceață de afine. Pilotii susțineau că vederea pe timp de noapte era mult îmbunătațită daca mâncau astfel de dulceață înainte de zbor.

4. Dacă au un aspect prăfuit, sunt mai bune. Praful le protejează.

5. Pot preveni cancerul, pentru că au proprietăți antioxidante de la vitamina C, complexul de vitamine B, Vintamine E, A, cupru, seleniu sau fier. De fapt, mai multi antioxidanți per porție decât oricare alt fruct, legumă, condiment sau iarba aromatică.
6.  Datorită efectului astringent, sunt folosite ca tratamente cosmetice pentru ten: măştile din pulpă sau din sucul de afine scad intensitatea secreţiilor, modifică Ph-ul pielii, stopând înmulţirea microbilor.

7. Plantațiile de afine au devenit tot mai numeroase în România*. Asta pentru că cererea este tot mai mare atât pe piața internă, cât și externă. Este o investiție care necesită răbdare, desigur, însă cu câteva cursuri de pomicultură și marketing, tot mai mulți români investesc în astfel de afaceri.

Sursa foto

*S.C. Renard Olunden S.R.L. FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341  Phone: 0740.393.238

Leave a Reply

Your email address will not be published.