Categories
Teatru și Filme

Gods of Egypt – Zeii Egiptului – Transformerii Antichității

gods-of-egyptAm ajuns acum câteva zile la Gods of Egypt – Zeii egiptului, în AFI Cotroceni. Văzusem trailerul dar nu înțelesesem exact despre ce va fi vorba foarte exact. Dar se anunța un film cu Gerard Butler. Nu prea aveam nevoie de altceva.

Povestea

Filmul ne prezintă înfruntarea dintre doi zei. Un Egipt antic în care zeii trăiau alături de muritori. Osiris își încoronează fiul, pe Horus. Apare Seth (Gerard Butler), mânat de gelozie, îi face nepotului cadou un corn, iar când ăsta mic îl testează, șoc și groază, surpriză totală (nooot) apare o armată care bagă groaza în toți. Seth îi subjugă pe cei ce refuză să îngenuncheze în fața lui și aduce tara în ruine, punând taxă chiar și la intrarea în iad. Asta după ce își ucide fratele și-i scoate ochii nepotului.

Bek este unul dintre cei mai iscusiți hoți ai Egiptului. Este îndrăgostit până peste urechi, ar face orice pentru a o salva pe iubita sa din mâinile celui ce a luat-o sclavă, însuși arhitectul marelui Seth. Când fata îi propune să-l salveze pe zeul Horus, tânărul pleacă într-o adevărată aventură. Recuperează unul din ochii magici ai zeului și încearcă să-l șantajeze pe acesta din urmă. Cei doi pornesc într-o adevărată aventură împreună, aliații și dușmanii venind uneori de unde nu te aștepți.

Părerea mea.

Mi-a plăcut foarte tare faptul că în centrul acțiunii este un pământean, hoțul Bek. El găsește soluții la cele mai grele probleme, el se dovedește șmecher la nevoie, el salvează uneori situația, dovedind uneori mai multă înțelepciune decât zeii. Momentele de umor sunt și ele prezente, mai ales când puștiul reușește să păcălească divinitățile.

Actorul care îi dă viață lui Bek, Aussie Brenton Thwaites, are un aer ștrengar, construind, zic eu, cel mai credibil personaj al filmului. Gerard Butler a jucat bine, nu zic nu. Dar dacă ne uităm la filme precum Lara Croft – Cradle of life sau Law abiding citizen, ne dăm seama că potențialul lui pentru personaje din astea cumva malefice este mult mai mare. Este în stare să-ți ridice părul pe ceafă la modul cât se poate de Mă așteptam la mai mult. Zău așa. Courtney Eaton si Elodie Yung sunt pe cât de frumoase pe atât de talentate.

Zeii ăștia în film este că atunci când se iau la bătaie se transformă într-un fel de robo-animale, chestie care este cam ciudată. Pentru mulți, înaripatele alea s-au dovedit de-a dreptul spectaculoase, dar eu cred că ar fi fost mai fain să nu fie așa… metalice. Mie-mi aduceau mai mult a bling-bling decât a zei. Parcă ar fi fost mai OK fără atâta poleială. Mi-au amintit de Clash of Titans, unde lucea Nesson de-ți lua ochii, fiind olecuță kitsch. Ziceai că Transformerii au avut copii cu zeii Egiptului și au rezultat chestiile alea.

Horus repetă la nesfârșit una și bună: că el vrea să se răzbune musai și va avea liniște doar după ce-l omoară pe Seth. Când bunicul Ra îi spune să-și urmeze drumul își confirmă teoria și se enervează și mai tare, uitând că soarta omenirii depinde în totalitate de el.

Chestia este că nu știu cât din punctele forte și cele slabe ale personajelor țin de actori și cât de caracteristile zeilor. Sunt ferm convinsă că dincolo de aparențe, trebuie să existe un substrat mitologic. Așa că temă pentru acasă: recitim legendele Egiptului.

Filmul a avut premiera pe 26 februarie si este distribuit de Ro Image.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *