Categories
Corlicisime

Responsabilitatea unui animăluț

12931275_804388802998769_3684884784334442616_nAm văzut în urmă cu câteva zile un reportaj (altul) cu animale chinuite. Câțiva câini al căror stăpân s-a gândit că le taie coada. Pentru că de ce nu? Ce poate fi mai frumos și mai impunător decât să-ți arăți superioritatea față de niște biete suflețele. Pe de altă parte, gesturi de genul ăsta vin de la oameni pe care atâta îi duce capul. Au fost crescuți cu ideea ca animalele sunt egale cu zero, acolo în curte, sortite sclaviei. Nu poți să aștepți mare lucru de la ei.

Oamenii pe care totuși nu pot să-i iert sunt cei care iau animale din adăposturi, spre adopție, iar apoi le abandonează. Urmăresc câteva pagini de adopții animale pe rețelele de socializare și nici nu mai țin minte de câte ori am citit povești ale unor fete care au dat puiuți spre adopție unor oameni care și-au bătut joc.

Mi se pare foarte trist faptul că oamenii încă își imaginează că pot lua un animal pe post de jucărie, urmând să-l abandoneze când nu mai este haios. Și mai sunt oameni care fac astfel de cadouri. Ceea ce iar nu mi se pare OK, fiindcă oricât ar fi de pufoase, animalele nu sunt jucării. Am locuit o vreme în gazdă, cu fratele meu și o prietenă, la o doamnă cu două pisici și un câine. Am învățat astfel cât de mare trebuie să fie dragostea unui om față de ele pentru a le adopta. Până nu ai așa ceva în casă, până nu ai grijă de pisica sau câinele unui prieten sau până nu te documentezi serios nici nu ai idee câtă responsabilitate implică.

Eu, de exemplu, de când am locuit cu motanul și pisica acelei femei, îmi doresc foarte tare o felină a mea. Îmi place  aroganța lor, îmi place încăpățânarea, energia și indiferența. Probabil într-o bună zi o să adopt o pisică. O să fie o tomberoneză, luată din adăpost. De ce să dau bani când pot salva gratis un suflet nevinovat? În plus, animăluțele de acest fel se dau în ultima vreme castrate și cu carnet de sănătate. Este un obicei care mi se pare foarte bun.

Deocamdată, însă, nu sunt gata de o asemenea responsabilitate. Nu de alta, dar încă nu sunt gata, de exemplu, să merg cu un blănos la veterinar mai des decât merg chiar eu la medic. Nu sunt gata să-mi planific banii, la început de lună, în așa fel încât să acopăr și nevoile unui patruped, chiar dacă acestea nu sunt multe comparativ cu ale mele.

Iar când voi fi gata de un prieten pufos, voi începe prin a mă documenta înainte. De oriunde ai fi, dacă ai un animăluț în casă, trebuie să cunoști și un veterinar de încredere. Că ai nevoie de un cabinet veterinar în Sibiu, Brașov, Timișoara sau București, trebuie să cercetezi cu grijă, să întrebi prieteni cu animale și să alegi în cunoștință de cauză.

Apoi, trebuie să le cumperi un locșor în care să doarmă, produse pentru toaletă, mâncare și jucării. Faptul că animalele de companie sunt micuțe nu înseamnă că au nevoi mici. Dimpotrivă, au nevoie de mare grijă, de afecțiune, de timp.

PetLine Sibiu
str Miraslau nr 21
Sibiu,
Romania
550352
Phone: 0269233922

2 replies on “Responsabilitatea unui animăluț”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *