Categories
Teatru și Filme

Hologramă pentru Rege – A Hologram for the King

Hologramă pentru Rege are la bază romanul cu același nume al lui Dave Eggers și spune povestea unui agent de vânzări a cărui carieră a luat-o la vale. După ce compania unde lucra inițial își mută fabrica de biciclete în China și este spulberată de concurență, Alan Clay se angajează într-o companie de IT.

I se dă sarcina de a vinde regelui Arabiei Saudite o tehnologie de comunicații ultimă oră, bazată pe holograme. În acest scop, este trimis „în teren” unde află cu stupoare că echipa lui este aflată într-un cort, de unde se presupune că ar trebui să pregătească o prezentare.holograma-pentru-rege (1)

Alan este așadar nevoit să-și croiască drumul spre Rege iar piedicile culturale și economice cu care se confruntă nu sunt mereu dintre cele mai ușoare. Se găsește astfel prins între viața profesională, cea personală și datoriile morale de tată, într-o spirală descendentă. Pune totul pe seama unei umflături apărute peste noapte pe spate, aproape de coloană și speră că odată cu bășicuța vor dispărea și problemele.

Omul nostru se împrietenește cu Yousef, un șofer simpatic foc, glumeț și iubăreț, care-i poartă de grijă, arătându-i în același timp culisele culturii arabe. O privire pe gaura cheii în cultura arabă ne oferă și Zahra, o femeie devenită medic ce pare să înțeleagă perfect drama personajului principal. Sarita Choudhury, actrița ce îi dă viață, este incredibil de expresivă și frumoasă, reușind să transmită cu o intensitate greu de egalat.

În paralel vedem viața occidentalilor, raportată la toate astea. Viața lor privată este practic o capsulă etanșă, ascunsă de influențele deșertului. Femeile care în public au respectul de a se acoperi din cap până în picioare se dezlănțuie în locuri ascunse privirilor arabe, precum ambasadele.

Latura sentimentală a filmului este una destul de zaharicoasă pentru spectatorul care nu preferă acest gen de film. Dar nu intru în detalii, că nu ține mult și se poate trece cu vederea.

Mie, personal, mi-a plăcut cel mai tare călătoria inițiatică a personajului, un bărbat ce trece lejer de a doua tinerețe, care după ce și-a ratat cariera profesională aproape total, încearcă să nu dea rateu și ca tată. Te face să-ți dai seama că este OK să nu știi unde-ți este locul și ce să faci cu viața ta, că este OK să-ți pierzi busola. Și-ți dă încredere că nu este niciodată prea târziu să te regăsești.

Finalul este, într-adevăr, neprevăzut, dar putea fi mai bun. Pe de altă parte, vorbim de ecranizarea unei cărți, așa că probabil scenariștii nu au avut mare libertate.

Filmul este adus în România de RoImage și are premiera mâine, 13 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.