Categories
Teatru și Filme

X-Men: Apocalypse – cel mai imprevizibil film văzut de mine în ultima vreme

În urmă cu vreo două luni spuneam că printre filmele pe care vreau să le văd NEAPĂRAT anul ăsta se numără și X-Men: Apocalypse. Ei bine, se pare că Marele Pișcot Blogosferic a lucrat în favoarea mea și am ajuns nici mai mult nici mai puțin decât la vizionarea de presă.

Am văzut primul meu film din serie când aveam vreo 17 ani, dacă nu mai puțin și m-am îndrăgostit de poveste. Îmi plăcea ideea asta de evoluție a oamenilor în ființe supranaturale, cu povești fantastice. Așteptam sezoanele Mutant X, cele puține, cu sufletul la gură. Din film îmi plăceau Profesorul X și Magneto, din serial Shalimar.

Așa că vă puteți imagina cu ce nație de nerăbdare așteptam noul Apocalypse. Așa că m-am prezentat la cinematograf în Băneasa cu foarte mari emoții. Când aștepți ceva așa mult există undeva în inima ta speranța să nu cumva să ai standarde prea ridicate, pentru a nu suferi vreo dezamăgire. Din fericire, X-Men: Apocalypse mi-a întrecut absolut toate așteptările. x-men-apocalypse

Povestea

Filmul începe urmărind în paralel povestea lui Apocalypse și a personajelor deja cunoscute în paralel. Primul există de mii de ani și de-a lungul timpului a fost considerat zeu de mai toate culturile antichității. Numai că oamenii îi pun gând rău și îl sigilează în uitare, sub ruinele unei piramide. Între timp, în prezentul anilor ´80, oamenii și mutanții cred că aceștia din urmă au apărut ca „specie” în urmă cu vreo 10 ani. Și te gândești că până la urmă, filmul în sine este un spoiler, pentru că știi din primele 3 cine scapă cu viață. Mai trebuie să afli cum chelește Xavier și gata! Aștept de 3 filme să aflu cum ajunge să chelească, de la First Class.

Numai că nu totul decurge cum te așteptai. Eric își duce viața liniștit într-un orășel din Polonia, om însurat, la casa lui, cu nevastă și copil. Xavier își vede liniștit de ale lui la școală, unde Hank predă iar Alex Summer își aduce frățiorul, pe Scott (viitorul Cyclops). Este chiar și Jean prezentă. Și apoi o vedem pe Mystique cum îl salvează pe Nightcrawler dintr-o luptă cu Angel. Ori primul fusese pescuit în al doilea film (parcă) dintr-o catedrală, iar celălalt scăpase cu chiu cu vai de tatăl sadic. Și de acolo acțiunea începe să-și devieze cursul cam de la tot ce ți-ai putea imagina.

Trezit din transă de o gașcă de mutanți, Apocalypse își recrutează oamenii și încercând să-l convingă pe Eric îl găsește pe Profesor și provoacă haos la școala acestuia. Este descoperit la timp de Moira MacTaggert care, din fericire, era supravegheată de Xavier. Rând pe rând personajele îți sfidează așteptările și se dovedesc mult mai complexe față de celelalte filme. Și mă refer aici la așteptări emoționale, pentru că sunt multe legături de sânge la mijloc. Și cam atât spun despre acțiune, ca nu cumva să dau vreun spoiler.

Momentele de umor apar spontan și firesc, cum ar trebui într-un film de acest gen, trezite de inocența unora dintre personaje și îndrăzneala altora. Sunt destule cât să te facă să zâmbești în miezul unei scene de suspans fără să tragă totul spre ridicol.

Actorii

Am fost plăcut impresionată de actori. Magneto, Mystique și Storm sunt aici personaje oarecum duale, prinse de convingeri morale, prietenii și aparențe între bine și rău. De la Michael Fassbender mă așteptam să joace impecabil. Nu știu cine altcineva ar fi putut juca la fel de convingător un personaj pe care îți vine uneori să-l iei în brațe și alteori la pumni fără să pară slab în loc de sensibil. Nici de la Jennifer Lawrence nu mă așteptam la nimic mai puțin. Ăsta mi se pare, de foarte departe, cel mai bun rol al ei într-un film de acțiune. Raven este, ca și Eric, un personaj care a suferit mult și pe care toate luptele cu prejudecățile oamenilor l-au amărât. Un personaj neînțeles. De 3 filme încoace o admir pe fata asta jonglând cu cele două „laturi”.

Surpriza a venit de la Xavier, pentru mine. James McAvoy spunea într-un interviu că lui i-a fost cel mai ușor să se pregătească pentru rol: în timp ce colegii trăgeau la sală, el ducea dejtele la tâmple, se încrunta și gata personajul. Eu cred că tocmai de asta este atât de greu să devină Profesorul X: nu are artificii care să distragă atenția. Trebuie să se folosească de expresivitate. Iar ăsta este atuul lui cel mai mare, ca și în Wanted: expresivitatea. Are o doză de nebunie, de sadism, ce te făceau să vrei să dai cu el de pereți în Days of Future Past. Iar felul ăsta al lui de a transpune un profesor cu puteri telepatice mi se pare demențial. Chimia dintre McAvoy și Fassbender este senzațională, ca de obicei. Chiar citisem undeva acum câțiva ani că o discuție între cei doi a făcut ca Fassby să fie ales pentru rol. Legătura era prea firească pentru a lăsa așa „pereche” să se irosească.

Mi-au plăcut și „mutanții mici”. Kodi Smit-McPhee este un Nightcrawler foarte convigător, cu mutricica aia de copil nevinovat, pios, mereu speriat, dar curajos. Sophie Turner mi-a arătat o latură ceva mai sensibilă a lui Jean Grey iar Tye Sheridan un Scott Summers ușor diferit de cel pe care-l știam, dar fix cel la care speram. Pe Evan Peters nu știu cum l-au știu cum l-au găsit pentru Quicksilver, dar se potrivește mănușă. Am sperat de la ultimul film să-l mai văd și mă bucur că a reapărut, de data asta mai matur și cumva la fel de aiurit și simpatic.

A fost primul film pe anul ăsta la care nu mi-a fugit mintea de la acțiune nici măcar o secundă. Până la final, am uitat că există altceva în afara ecranului de cinema. Asta ce-i drept poate fi pentru că-s fan al seriei. Sau pentru că-mi plac filmele de acțiune. Sau pentru că sunt mare fan al actorilor din el. Însă din același motive am avut mari așteptări și mă bucur că X-Men Apocalypse s-a ridicat la înălțimea lor.

Dacă vreți să-l vedeți, apare pe 20 mai, în format 3D, adus în cinematografe de OdeonFilm.

2 replies on “X-Men: Apocalypse – cel mai imprevizibil film văzut de mine în ultima vreme”

[…] alta caracteristica a acestui film este ca-i cel mai imprevizibil film cu super-eroi. O zice partial si Luciana. Cred ca acesta-i marele avantaj in fata lui Captain America, film care ruleaza si el in […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.