Categories
Corlicisime

Catedrala Sfânta Sofia din Turcia

Nu sunt un om căruia să-i placă în mod deosebit să călătorească. Însă atunci când o fac, aleg locuri care mă atrag prin magia pe care o răspândesc. Magie pe care de obicei o simt doar eu, desigur. Îmi plac chestiile astea de mică, așa că văd mistere peste tot. Am descoperit recent un asemenea locșor și sper să-l vizitez într-o bună zi: Catedrala Sfânta Sofia.

Am văzut-o prima dată acum câteva luni, prin pozele de pe Instagram. Erau imagini cu interiorul. Misterul, magia și liniștea erau acolo, în imagini. Păreau să mă cheme. Așa că am întrebat oamenii unde sunt făcute. Mă așteptam să aflu de ruinele vreunui palat sau de vreo clădire prinsă-n timp, undeva prin vreo țară arabă.

haghia-sophia-(2)

Am fost destul de surprinsă când am aflat că este vorba de o catedrală din Turcia. Adică mult mai aproape decât credeam. Ca un făcut, în zilele următoare am prins la televizor bucăți din documentare despre loc. Așa am aflat că este singura biserică din lume care a adăpostit 3 religii: Păgână, Creștină și Musulmană. Mă bătea la un moment dat gândul să aflu ce oferte last minute pentru Turcia există pe net, dar mi-a trecut repede, căci lucrez în turism și sezonul cald bate la ușă.

De-a lungul timpului s-au născut tot felul de mituri legate de lăcaș. Unele spun povestea unor preoți ce scăpau de păgâni făcându-se nevăzuți în ziduri. Altele spun că în 1847 arhitectul elveţian Gaspare Fossati ar fi descoperit una dintre încăperile secrete și a folosit-o drept birou, urmând să o ascundă la loc atunci când a plecat. „Mitul” din urmă s-a dovedit adevărat în 2005, când directoarea clădirii care era acum muzeu, a cercetat cu grijă locurile.

În 2009 au fost descoperite pasaje ce duceau în subsolul clădirii: una în naos și alta în pronaos. Sub tunelul în care se ajunge din prima arheologii au găsit un vas de apă despre care se crede că a fost lăsate acolo de soldații din Primul Război Mondial. Însă acesta este cea mai normală descoperire. S-au mai găsit, printre altele, morminte ce par să aparțină unor religii diferite și indicii că spațiile ar fi fost la un moment dat chiar temnițe. Nu-i de mirare că biserica l-a inspirat pe Dan Brown când a scris Inferno. Nu am citit cartea, dar este foarte mare tentația.

Deși biserica asta nu este unul din locurile pe care vreau neapărat să le văd, misterele ei mă tentează foarte tare. Și cred că am să verific într-o bună zi din timp ofertele de pe Olextur și-am să mă duc totuși pe acolo. Uite așa, să-mi potolesc setea de aventură.

4 replies on “Catedrala Sfânta Sofia din Turcia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *