Categories
Corlicisime

5 curiozități despre cauciuc

Am fost de mică un copil tare curios. Asta nu înseamnă că am fost și foarte atrasă de învățătură în mod deosebit. Deși mi s-a spus la un moment dat că vorbesc deseori ca o tocilară, nu m-am simțit niciodată ca una. De fapt, nici nu știu cum se simt tocilarii. Vorbind cu cei cărora le par „toci” mi-am dat seama că știu destul de multe despre subiecte care nu mă privesc sau nu mă interesează în mod deosebit. De exemplu, știu câte ceva despre cauciuc. Materialul, nu cel sub formă de roți. Nu chiar 7 lucruri, dar 5 cu siguranță. Hai să vi le spun!arbore_de_cauciuc_in_Kerala,_India

  1. Cauciucul provine din „zeama” numită latex a unui arbore din America de Sud. Locuitorii zonei îl foloseau să-și ungă picioarele, obținând la uscare un soi de șosețele impermeabile. Tot ei lipeau bucăți de pânză între ele cu acest lichid, pentru corturi și haine de ploaie.

2. Un arbore este gata de „recoltat” începând de la 5-6 ani. Seva se poate extrage din el până pe la 25 de ani sau până ajunge la vreo 30-40 de metri înălțime și 35 de centimetri diametru.

3. Prima dată când a fost adus în Europa, înainte să existe cauciucuri de vară, de iarnă și pentru ce s-or mai face cauciucurile, latexul era folosit la fabricarea gumelor, lipiciului și țevilor.

4. Arborele de cauciuc este plantă ornamentală. Nu mi-a venit să cred la început, dar se pare că oamenii au așa ceva în ghiveci, acasă.  Sună ciudat până îți dai seama că este de fapt vorba de ficus, nu? Trebuie ținut în multă lumină, dar nu sub razele directe ale soarelui și se transplantează cam la 2 ani, primăvara. Nu știu dacă se poate recolta cauciucul unui arbore de apartament. Dar cu siguranță nu trebuie să te joci cu el sau să le dai se înțeles copiilor că seva este amuzantă, pentru că este și toxică.

5. Forma de anvelope a fost dată cauciucului de un nene pe nume Charles Goodyear. Așa că astăzi oamenii pot comanda astăzi cauciucuri pe Best Tires datorită lui. Inventatorul avea nevoie de o formulă care să reziste în timpul curselor. După vreo doi ani de încercări își dă seama că poate căli substanța cu acid. Băiat deștept!

Și cam asta știu eu despre cauciuc. Bineînțeles, m-am documentat puțin pe net pentru detalii. Mi se pare foarte interesant cum natura de dă cam tot ce avem nevoie. Cred că arborele ăsta este o dovadă în plus că trebuie să avem grijă foarte mare de mediu. Vrem să ne bucurăm de planetă cât mai mult timp cu putință, nu?

 

4 replies on “5 curiozități despre cauciuc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *