Categories
Îngrijire

Jamie`s Food Revolution – Mă făcui Ambasador

Despre Jamie`s Food Revolution am aflat  undeva prin 2012, total întâmplător. Bineînțeles, știam cine este și ce face de foarte mult timp, îi urmărisem emisiunile la TV și pe net. Și în vara aia, după câteva sezoane de 30 Minutes Meals și Jamie at Home, am dat peste seria Food Revolution. Mi-a plăcut foarte mult implicarea de care dă dovadă omul așa că atunci când a apărut FoodTube, am început să-l urmăresc.

Ce este Food Revolution

Pentru cei are nu știu, Food Revolution reprezintă un program ce își propune să facă lumea un loc mai sănătos din punct de vedere al obiceiurilor alimentare, prin educație și să mențină viu banalul obicei al gătitului. Totul se bazează pe voluntariat, încurajând oamenii să se implice în comunitate, să își spună poveștile, să discute despre alimentație.

Programul își propune să facă toate astea ajutând oamenii să cunoască mai multe aspecte legate de una din nevoile umane de bază: mâncarea. Le voi descrie în cele ce urmează.food-revolution-logo

O mai buna educatie cand vine vorba de alimentatie

Alegerile nefericite ale oamenilor când vine vorba de alimentație sunt cauzate de lipsa informației. Dacă nu știm de ce nu e bine să exagerăm cu mâncarea de tip fast food sau cu băuturile acidulate, le vom consuma la nesfârșit. Nu este suficient să-mi spui că sunt nesănătoase. Iote fâs! Totul te duce la cancer în ziua de azi, nu? Ei bine, nu. Avem puterea de a face anumite alegeri. Iar educația ne ajută să alegem în favoarea noastră.

Nutriția

Facilitarea accesului copiilor la mâncare bună și sănătoasă este esențială. Fără o alimentație corespunzătoare, cei mici pot deveni subnutriți, obezi sau predispuși la tot felul de afecțiuni. Asemenea probleme vor fi greu de corectat când vor deveni adulți. Așadar, trebuie să avem grijă ca generațiile viitoare să fie sănătoase.

Reducerea deșeurilor alimentare

Anual, lumea aruncă suficientă mâncare cât să hrănească flămânzii planetei 4 ani. Vorbim de mâncare comestibilă, aruncată pentru că nu mai avem poftă de ea sau pentru că am gătit mult prea mult și a apucat să se strice, nu de experimente culinare nereușite. Învățând să gătim mai eficient, aflând mai multe despre mâncarea noastră, risipa poate fi evitată.

Planeta

Trebuie să ne asigurăm că mâncarea noastră provine din surse sustenabile, exploatate responsabil, fără un impact negativ asupra mediului înconjurător.

your kitchen needs youGătitul

Gătitul este o abilitate esențială, mai ales în ziua de azi. Ne învață să apreciem mâncarea la adevărata ei valoare, să respectăm ingredientele, să le înțelegem importanța. Un om care știe să gătească, indiferent cât de stângaci, va fi mereu mai sănătos decât unul care mănâncă doar alimente cumpărate.

Cumpărături responsabile

Prin asta nu mă refer la alimente de astea, cum sunt acum la modă, „bio”, „eco” sau mai știu eu ce. Pur și simplu trebuie să învățăm să cumpărăm mai responsabil și să încercăm măcar să preferăm calitatea în locul cantității, să învățăm să alegem produse mai sățioase, ce provin dintr-un sistem care nu încearcă să ne otrăvească cu zile ca să facă bani. Este adevărat, nu suntem nici unii plini de bani. Însă nu putem trăi fără mâncare, așa că trebuie să ne asigurăm că o cumpărăm în cunoștință de cauză.

Am devenit Ambasadoare

De ziua Food Revolution, pe 20 Mai, am aflat (foarte târziu, știu) că oricine poate deveni voluntar pentru treaba asta. Așa că m-am înscris. Și am uitat că am făcut-o. Până când, la finalul săptămânii trecute, am primit un mail care mă anunța că sunt, oficial, Food Revolution Ambasador. Asta înseamnă că pe viitor voi face tot posibilul să dau mai departe mesajul campaniei și să îndemn lumea să încerce o alimentație ceva mai sănătoasă.

De ce?

M-am înscris în chestia asta pentru că, deși nu sunt mândră să recunosc, alimentația mea a cam luat-o la vale în ultima vreme. Gătesc rar și mănânc „în deplasare” mai des decât aș vrea. Mi-am dat seama că este mai ușor ca niciodată să mănânci în oraș. Un meniu la Mac sau KFC este vreo 10 lei, cartofii prăjiți sunt pe toate drumurile, covrigii și gogoașile te așteaptă cuminți la orice colț de stradă. Desigur, mănânc asemenea chestii rar. De obicei mă rezul la ciorbe, salate, tocănițe. Dar nu sunt gătite de mine! Vreau să ies din cercul ăsta vicios. Într-o lună în care îmi cumpăr cele mai ieftine chestii comestibile, dau vreo 300 de lei. Nu sunt extraordinar de mulți bani, însă dacă aș găti de suma asta acasă aș mânca mai gustos și mai sănătos. Apoi, am o piele destul de sensibilă, iar efectele alimentației asupra ei încep să-și arate colții.

Vreau să revin la obiceiuri sănătoase și să trag și pe alții după mine. Și vreau ca oamenii să știe că-i înțeleg, că fac și eu aceleași greșeli și că nu sunt aici să arăt cu degetul, ci să mă corectez alături de ei. O să încep chiar cu luna August, să găsesc rețete ușoare, rapide, sănătoase și ușor de luat la pachet. Și o să documentez experiența aici. Dar despre asta, în altă postare.

Vă las cu primele două episoade din Jamie`s Food Revolution. Sper să vă placă. Dacă dați click pe ele, o să ajungeți pe YouTube, unde puteți vedea tot sezonul.

One reply on “Jamie`s Food Revolution – Mă făcui Ambasador”

Noi mizam mult pe mancarea gatita in casa dar nici asa nu mancam mereu sanatos pentru ca mai poftin din cand in cand si la chestii tip fast-food dar macar ni le preparam in casa. Educatia alimentara trebuie facuta de la varste foarte fragede, altfel e greu, dupa o anumita varsta, sa iti mai schimbi obiceiurile nesanatoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *