Categories
Teatru și Filme

Cu orice preț – Hell or High Water

Cu-orice-pret-Hell-or-High-Water-POSTER-ROMANIACu orice preț (Eng. Hell or High Water) spune povestea unor frați, Tanner și Toby, care încearcă să salveze ferma lăsată de mama lor moștenire, printr-o serie de jafuri. Cum proprietatea era cât pe ce să fie luată de bancă, cei doi se apucă să fure tocmai de la banca din cauza căreia ajunseseră în acea situație. Pe urma lor se află Marcus și Alberto, politiști texani.

Pe măsură ce furturile și urmărirea avansează, aflăm în paralel poveștile celor 4. Tanner (Ben Foster) este pușcăriaș „cu vechime”, pasionat de ilegalități, având un cazier foarte stufos. Toby (Chris pine) este un tată divorțat, care se chinuie să lase o moștenire fiilor săi și să se asigure că va rupe „tradiția” sărăciei în familie. Nu ni se spune când și de ce a luat-o viața sa la vale, însă dovedește mereu un oarecare simț al moralității. În timp ce Tanner este dependent de adrenalina vieții de infractor, Toby face totul motivat de familie.

Intriga se lasă așteptată îndelung, însă „oamenii legii” au grijă să nu te plictisești. Urmărirea lor este presărată de momente de umor savuros, ce apare în tachinările dintre cei doi. Cum bătrânul  Alberto (Gil Birmingham) are origini mexicane, nu scapă nici un moment de glumele bătrânului Marco (Jeff Brigdes). Acesta din urmă reușește să se ia de cea mai mică scăpare a partenerului său, fără să fie măcar o secundă rasist sau deplasat.

Hell or High Water are un peisaj tipic filmelor texane, cu orașe mici, unde locuitorii se cunosc între ei și poartă arme cu aceeași comoditate cu care își poartă pălăriile de soare. Un western a cărui poveste nu te acaparează cu totul, însă compensează foarte bine prin distribuție. Jeff Bridges devine tot mai bun în roluri de bătrânel înțelept ce își ghidează lejer colegii sau ucenicii fără să-și dea aere de mentor. Mi-a amintit de rolul din 7th Son, nu știu de ce. Chris Pine…ei bine, pentru el am mers la film. Nu sunt chiar Pine Nut (așa se numesc fanii lui) însă pot spune că îl admir. Nu a dezamăgit, deși pe undeva rolul ăsta este unul pe care l-a mai jucat: bărbatul corect pentru care uneori scopul scuză mijloacele, așa că face sacrificii nu tocmai legale să-l atingă.

Printre jafuri, gloanțe, jocuri de noroc și investigații, filmul șterge puțin granițele între moral și ilegal, ajungând într-o zonă oarecum gri, în mintea ambelor tabere. La final nu știi dacă sau pe cine să judeci pentru cele întâmplate, pentru că rămâne loc de interpretări. Iar ăsta este un alt aspect care mie, personal, mi-a plăcut și pentru care aș mai merge o dată la cinema.

Hell or High Water apare în cinematografe pe 12 August, distribuit de Ro Image 2000 și Prorom .

Leave a Reply

Your email address will not be published.