Categories
Îngrijire

11 lucruri de care să ții cont dacă vrei o tunsoare pixie

Tunsoarea de acum
Tunsoarea de acum

Sunt fană a tunsorilor pixie de vreo 6 ani de zile. Mă bătea gândul să mă tund de tot cu foarte mult timp înainte să o fac. Am învățat multe între timp despre genul ăsta de tunsoare. Foarte mare parte dintre chestii pe pielea mea. Îmi place foarte tare să am părul scurt. Mă simt foarte feminină și foarte „eu” așa. Simt că mi se potrivește. Am noroc cu un păr moale, care când era lung nu stătea bucle mai mult de jumătate de oră nici dacă-l prindeai cu sârme și care avea nevoie de zeci de ace de păr la o simplă coamă. Dar care se așează genial când este scurt, nu necesită cine știe ce efort la aranjare și capătă volumul la care tânjeam înainte.

Totuși, am remarcat că majoritatea articolelor despre tunsori scurte îți arată cum și-au schimbat look-ul Emma Watson sau Charlize Theron ori cât de bine arată Anne Hathaway după ce s-a tuns pentru Mizerabilii. Nu prea există articole în care să se povestească și părțile mai puțin fericite ale unei asemenea alegeri, care să-ți spună la ce să fii atentă sau chestii de genul ăsta. Peste tot sunt curcubee și unicorni.

Nu mă înțelegeți greșit. Sunt adepta părului scurt. Și o să mai fiu o vreme. Dar mi-ar fi plăcut, atunci când am început să mă gândesc la tunsori pixie, să am pe cineva care să-mi explice cam ce mă așteaptă și care să-mi elimine sau să-mi confirme din temeri.

Cam asta urmăresc cu listuța de mai jos, care sper din suflet să vă ajute.

 1. Ia-o treptat. Internetul este plin de dudui care trec de la păr super lung, de Cosânzeană, la tunsori pixie foarte scurte, iar apoi se simt un fel de Wonder Woman. În realitate însă, nu se întâmplă mereu așa. Părul este un accesoriu permanent, care te reprezintă. Ca un tatuaj „modificabil”, pe care-l poți ajusta. Este o stare de sine spre care treci, nu în care pășești. Începe cu un bob lung, vezi cum te simți, iar dacă-ți place, poți trece la ceva mai scurt și tot așa.
 2. Fă-ți temele și caută pe cineva care tunde calumea. Mergi pe recomandări, la o stilistă pricepută la genul ăsta de tunsori. Mergi cu poze din toate unghiurile. Iar dacă Doamna cu Foarfeca se uită pătrat la ele, ridică-te și pleacă. Eu am făcut greșeala de a rămâne pe scaun acum vreo doi ani și ceva și încă regret bobul ăla asimetric. Ai mai putea să pui mâna pe un set de ace de păr și niște elastice discrete și să testezi lungimi în oglindă, „ascunzând” codița tot mai mult, să vezi cum îți place mai mult.
 3. Ai răbdare. Există o tunsoare pixie pentru fiecare fizionomie de pe planeta asta, așadar trebuie să existe ceva să-ți stea bine și ție. S-ar putea totuși să-ți ia ceva timp să o găsești. Sunt mari șanse să te simți puțin stingheră la început cu noua freză, să nu fie 100% ce-ți doreai. Eu, de exemplu, am ajuns la tunsoarea asta la a treia încercare. Am învățat pe parcurs, alături de domnișoara care mă tunde, cum reacționează părul meu la lungimea asta. Prima dată era cam lunguț la tâmple. Apoi am intrat prea mult în breton. Arăta bine în ambele cazuri proaspăt tuns, dar la câteva zile după, bretonul se ridica și stătea streașină, iar perciunii stăteau ca ai puștiului blond din Tom și Jerry.
 4. Nu o să mai poți ascunde o zi cu freză proastă. Pregătește-te pentru asta. Dacă părul lung merge prins într-o coadă sau un coc lejer, la pixie nu mai ține figura. Deși în general poți scăpa fără măcar să-l piepteni, vor fi zile în care te vei trezi cu el ciuf și nici mama pomezilor cosmetice nu-l vor putea potoli.Februarie 2015
 5. Va trebui să mergi la tuns ceva mai des. O chestie foarte enervantă pentru mine, o persoană de altfel neglijentă, este faptul că am nevoie de „tăieri de întreținere” la maxim două luni. Cresc niște zulufi la ceafă și-n spatele urechilor care, odată ce au depășit o anumită lungime, nu stau locului nici cu Super Glue pe post de fixativ. Chiar dacă vei decide că părul scurt nu este de tine, va trebui cam jumate de an să tot mergi să mai tai din el, să-i redai treptat forma.
 6. Ți se va spune că ți-ai tăiat feminitatea. Așa cum unii bărbați cu păr lung încă sunt luați de „roacări”, femeile cu păr scurt încă sunt considerate masculine. Nu mă întrebați de ce, nu am nici cea mai mică idee. Dar îți spun eu că dacă tunsoarea aia se va potrivi personalității tale, te vei simți mai femeie ca niciodată.
 7. Ia cu tine o prietenă. O să-ți prindă bine sfaturile și sugestiile cuiva care nu se teme să-ți spună ce crede cu adevărat și care-ți cunoaște „antecedentele” în materie de podoabă capilară.
 8. O să îți ia ceva să te obișnuiești. Chiar dacă înainte ai avut cel mai scurt bob de pe planetă, o să ai nevoie de o perioadă de acomodare. O să tot ai senzația că părul este încă acolo, o să te aștepți să-ți intre în ochi, o să încerci să te joci cu el. O să te piepteni și o să ai impresia că faci mișcări nefiresc de scurte. Dar o să-ți treacă.
 9. Durează ceva timp ca părul să se „așeze”. Deși sunt cam la a patra tunsoare scurtă de tot, încă nu-s obișnuită cu treaba asta. În salon arată super. Apoi ajungi acasă, te speli, te usuci și o vreme arată foarte „liniar”, ca tăiată cu rigla, în linii bine definite. Își revine în maxim o săptămâna, dar îți dă niscaiva palpitații. Până atunci, nu sta așa. Uneori, simplul fapt că te piepteni invers față de cum o faci de obicei face situația mai ușor de suportat.
 10. O să reînveți să-ți aranjezi părul. Este posibil să fii ca mine: să pui dimineața puțină ceară în breton, să ciufulești puțin și să fii gata de o nouă zi. Sau este posibil să ai o textură a părului ceva mai pretențioasă și să stai în fața oglinzii mai mult decât stăteai înainte să te aranjezi pentru o nuntă. Nu ai de unde să știi.
 11. Sunt mari șanse să nu reușești niciodată să te aranjezi ca tipele alea din reclame, care au capul ras pe stânga și un breton sexos rău de tot pe dreapta, într-un turquise care-ți face dor de o vacanță pe Mediterană. Dar e OK. Nu te împiedică nimeni să încerci, să experimentezi și să vezi ce se poate face cu ce ai tu ca „materie primă”.

2 replies on “11 lucruri de care să ții cont dacă vrei o tunsoare pixie”

Leave a Reply

Your email address will not be published.