Categories
Cartea de vineri

Îmblânzitorul de lei – Camilla Lackberg

Îmblânzitorul de lei este o carte apărută la noi în noiembrie 2016. Este scrisă de Camilla Lackberg. Face parte dintr-o serie numită Fjallbacka, dar eu am aflat asta abia după ce am primit-o. Dar nu-i nimic, nu are legătură cu volumele anterioare. Cred că au aceleași personaje principale: Erika, autoare de romane polițiste și soțul ei, detectiv.

Aceast volum începe cu o fată care apare din senin în mijlocul pădurii, cu găuri în loc de ochi, rătăcind fără țintă. Copila este găsită de o amică ce călărea, dar fix înainte să fie salvată iese pe șosea și este lovită de un camion.

Între timp, la secția de poliție din oraș, o echipă investiga o serie de dispariții ale unor tinere ce aveau cam aceeași vârstă. Tot între timp, Erika, scriitoare, o vizitează în penitenciarpe Laila, o femeie inchisă pentru că și-a ucis familia.

Iar de aici poveștile încep să capete tot mai multe nuanțe. Cunoaștem echipele, familiile și amicii personajelor menționate mai sus. Și nu sunt absolut deloc puține la număr. Devine destul de greu la un moment dat să distingi firul care te interesează, anume ancheta, în tot hățișul de întâmplări. Întâmplările alea au, ce-i drept, detalii care contribuie la logica evenimentelor. Dar tinzi să le treci uneori cu vederea.

Este o carte pe care cu siguranță trebuie să o citesc încă o dată, pentru că sunt ferm convinsă că am ratat unele detalii. M-am surprins adesea dând înapoi pagini să îmi amintesc cine este căsătorit cu cine, care unde locuiește și tot așa. Singura care a părut să se distingă a fost povestea Lailei, una foarte tristă care treptat, arată puterea unei femei care la început pare ușor nebună.

Am citit în unele recenzii cum Camilla este uneori asemănată cu Agtha Christie. Înțeleg de ce, prin faptul că, într-adevăr, unele indicii sunt fix sub nasul tău, la vedere, cât se poate de evidente, dezvăluindu-se treptat. Sau cel puțin așa mi-a părut mie. Dar nu țin minte să fi citit vreun roman al Agathei cu atât de multe personaje.

Pe scurt, o carte pe care vă recomand să o citiți cu mintea odihnită și cu o foaie la îndemână, să puteți nota legături de familie și prietenii, pentru când logica personajelor începe să patineze.

Îmblânzitorul de lei este o carte pe care am primit-o cadou de la Târgul Cărții. A venit a doua zi după ce am ales-o, ambalată în hârtie din aceea de protectie. Este prima dată când primesc un volum ambalat cu atâta grijă.

Când am primit prima dată mail de la Târg am crezut că nu mai auzisem de ei. Apoi, căutând pe site, mi-am dat seama că este unul dintre anticariatele pe care le vizitez cel mai des în București.

Leave a Reply

Your email address will not be published.