Categories
Cartea de vineri

Umbra vântului – Carlos Ruiz Zafon – Carte

Umbra vântului este o carte care a venit pur și simplu la mine. Am citit despre ea nu știu unde, am devenit foarte curioasă și nu am avut stare până nu am găsit-o.

Anul publicării: 2013
Editura: Polirom
Tip copertă: Paperback
Număr Pagini: 488

Povestea din Umbra vântului

Ne aflăm în Barcelona anului 1945. Domnul Sempere, librar, își duce fiul, pe Daniel, în Cimitirul Cărților Uitate. Conform tradiției, băiatul este pus să își aleagă o carte, pe care să o adopte. Dintre miile de cărți, este atras de Umbra vântului, scrisă de un anume Julian Carax. Așa că ia volumul acasă, apoi citește din el fetei de care era îndrăgostit. Dar sentimentele nu ii sunt împărtășite. Așa că lasă cartea la ea.

La scurt timp după asta, își dă seama că este urmărit constant de un personaj macabru, care semăna suspect de tare cu însuși Diavolul, așa cum era descris în cartea adoptată. Când se întâlnește, câteva zile mai târziu, cu cel din urmă, își dă seama că individul căuta să găsească toate volumele scrise de autorul acelei cărți, pentru a le distruge.

Cuprins de frică, Daniel recuperează Umbra vântului și decide să o protejeze și să afle cât mai multe despre Julian. Când descoperă că acesta a dispărut fără urmă își dă seama că a intrat într-un labirint de mistere. Ca orice personaj care se respectă însă, băiatul este îndârjit tocmai de acest aspect.

Părerea mea

Am trecut prin frică și melancolie, prin povești romantice, senzuale, dulci și apoi violente. Acțiunea se petrece în prezentul lui Daniel, alături de care am devenit curioasă și m-am îndârjit să aflu trecutul lui Julian. Am făcut pe detectivul alături de el și Fermin, angajatul care îi devine prieten. M-am plimbat cu cei doi prin Barcelona acelor ani, splendidă și înfricoșătoare în același timp.

Felul în care povestea adolescentului începe să semene cu trecutul autorului mi-a făcut inima cât un purice și am citit tot mai repede, nerăbdătoare să aflu dacă legăturile dintre cei doi au vreun motiv.

Poveștile curg firesc una într-alta, sunt foarte ușor de urmărit, ca și legăturile dintre personaje. Noile piste in căutare apar când și de unde te aștepți mai puțin. Intriga este dinamică. Deslușești un mister și te trezești în mijlocul altuia. Până să termin cartea am crezut la fiecare 20-30 de pagini că mi-am dat seama cine este diavolul, ce a pățit cu adevărat Carax, sau cum va reacționa Daniel.

Când mi-am dat seama că Zafon m-a prins în vraja cărții și de joacă cu mintea mea cum are chef, era prea târziu să renunț la carte. Și ADOR autorii care îmi fac asta.

Am aflat recent de la Andreea că volumul face parte dintr-o serie de 3 și că urmează să apară al patrulea. Așadar, încă 3 cărți pe Listă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.