Categories
Corlicind prin lume - călătorii

Prima dată la Roma | Roman Forum și Colosseum

Între 7 și 10 februarie am fost în prima mea vacanță  la Roma. Am vizitat Orașul Etern cu două colege de birou. Am început “plimbarea” cu Colosseum și Roman Forum. Așa că despre ele am să vă povestesc azi.

Biletul pentru ambele atracții costă 12 EUR și este valabil două zile. Sau două validări. Am ajuns la Colosseum fix înainte să se închidă casa de bilete, la timp să intrăm cu ultima serie de turiști pe ziua aceea.

Cum a fost la Colosseum

Mă așteptam la un loc imens, extrem de înalt, maiestuos, impunător, grandios… prindeți ideea. Am găsit în schimb un obiectiv turistic în plină renovare. Cele câteva schele i-au luat mult din farmec. Foarte mult.

Am găsit aerul de antichitate la care speram, dar parcă era înăbușit de ceva. Înțeleg, desigur, nevoia de consolidare a monumentului. Și îmi dau seama că probabil așteptările mele au pus cumva totul pe un piedestal. Poate data viitoare îl voi regăsi “vindecat” și mă voi bucura mai mult.

Cum a fost la Roman Forum și Palatin

Am ajuns, dragii mei, la partea mea preferată a vizitei la Roma. Am ajuns acolo a doua zi dimineața, undeva la 9 și ceva, 10. Acolo ne-au uitat zeii antichității și ai atracțiilor turistice. Era călduț și soarele se pitise un pic după nori. Se anunța puțină ploaie și era o lumină gri-argintie, ciudată, întreruptă de minute de soare.

Îngrăditura nu pare cine știe ce de la distanță. Dar de îndată ce intri

îți dai seama că ocupă o suprafață ceva mai întinsă decât ai crede. Și începi să te plimbi, prin ceva care seamănă a parc plin de ruine din antichitate. Și tot mergi, încercând să îl parcurgi tot, să îl descoperi până la capăt. Și dai de clădiri și de ziduri, de bucăți de istorie fascinante. În mijlocul lor, un muzeu. Muzeul Palatin cred că îi spune. Înăuntru, în câteva încăperi, proiectoarele spun povești cu temple și împărați.

Pe drumul de întoarcere, când crezi că ai văzut tot, îți dai seama că mai este. Că există undeva sus și o grădină. Și urci și te afunzi și în aia.

Pe la ora 16 ieșeam, 3 fete uimite că există în Roma o atracție atât de subestimată. Peste tot citești despre Colosseum și ceva chestie pe lângă. Puțini pun în evidență Roman Forum. Nu cred că am cuvinte să vă spun cât de mult mi-a plăcut. Am simțit că străbat o bucățică de istorie antică. Aș dormi acolo dacă ar da ăia cazare. Sau dacă m-ar primi cu ceva sac de dormit. Noua ne-a plăcut mai mult decât “frățiorul” său.

Mai am niște atracții de bifat la următoarea vizită în Centrul Lumii (cum era numit în antichitate). Dar vă promit și îmi promit că într-o bună zi voi vizita orașul ăla să petrec o zi întreagă în Forum.

Mai multe poze în albumul de pe pagina mea de Facebook – La Citta Eterna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.