Categories
Am testat. Recomand? Îngrijire

Cupa menstruală Biointimo

Cupa menstruală este un accesoriu despre care până acum vreo lună și ceva aș fi putut să jur că nu am să vorbesc niciodată. Cu toate astea, într-o noapte de nesomn am dat peste câteva filmulețe pe YouTube și mi s-a mai dus din scepticism. Cum în limba română am găsit puține articole pe tema asta, m-am gândit să scriu și eu. Am să mă axez pe experiența mea, pentru că descrieri și mod de utilizare găsiți peste tot.

Cele de mai jos reprezintă strict părerea mea. Am cumpărat produsul cu banii mei, nu este un articol publicitar. Cupa despre care este vorba în cele ce urmează este Bioaqua, mărimea 1 parcă.

Ce este

Cupa menstruală este un produs refolosibil pentru igiena intimă în timpul menstruației. Arată ca un clopoțel și este fabricată adesea din silicon sau plastic medicinal. La capăt are codiță, inel sau biluță.
Trebuie aleasă în funcție de mărime și duritatea materialului în general. Opțiunile diferă în funcție de compania producătoare. Ce am eu se găsește în două variante, 1 și 2. Prima este pentru femei care nu au născut și a doua pentru femei care au făcut-o. Este o diferență de circumferință și probabil de flexibilitate. Alte mărci au o gamă mai largă de produse, existând chiar un cod al culorilor la unele.

Cum funcționează

Modul de folosire este foarte asemănător cu al unui tampon. Înainte de utilizare, cupa se spală cu apă călduță, se pliază și se introduce. Formează un vid cu pereții vaginali, așa că nu pică, așa cum nu îți cade nici un tampon.

Avantaje

1. Cel mai mare avantaj este durata lungă de purtare. Într-o zi normală de „fericire lunară” schimbam tamponul la maxim 4 ore. Am purtat cupa de la vreo 6 dimineața, am schimbat-o la 13 într-o toaletă publică (ajung și la asta) apoi seara la vreo 21. Cu un produs „tradițional” aș fi arătat ca un porc la ignat de mult și bine. Apoi, am purtat-o fără grijă pe timpul nopții, fără a fi nevoie să mă trezesc la 5 să mă schimb. Doar domnișoarele greu încercate de chinurile menstruației vor înțelege cât de mare este binecuvântarea de a te trezi într-o zi sensibilă fără grijă ca te afli într-o baltă de sânge.
2. Este refolosibilă. O cupă de calitate, îngrijită bine, poate fi folosită până la 10 ani. Dacă se pătează prea tare, crapă sau plasticul îşi pierde maleabilitatea o poți arunca şi mai devreme. Vine într-un săculeț al ei şi o ții după tine, alături de un şervețel intim. Asta este tot ce ai nevoie.
3. Este mai sustenabilă decât alte produse. Fiind refolosibilă, nu arunci lunar la coşul de gunoi câteva sute de grame de bumbac şi plastic. În plus, pentru că este confecționată din silicon sau plastic medicinal, este mai prietenoasă cu corpul tău. Multe femei se irită de la absorbante sau intră în şoc toxic de la tampoane pentru că în procesul de fabricare se folosesc chimicale.
4. Economisești bani pe termen lung. Cupa mea a costat 50 de lei. Am să o pot folosi câțiva ani. Cea mai ieftină variantă de tampon sau absorbant ochită de mine în comerț este cam 4 RON pachetul/cutia şi nu este suficientă pe parcursul unei menstruații. Nu mai spun de lenjeria intimă sau hainele pătate în proces. Iar la calcule exacte nu m-am încumetat, că mi-e frică.

Dezavantaje

1. Modul de folosire poate pune probleme dacă până acum ai folosit doar absorbante. Chiar dacă nu te deranjează modul de utilizare, este posibil să-ți dea de furcă. Multe femei nu se simt bine cu ideea de a introduce un obiect în corp, oricât de eco, bio și sănătos ar fi el. Durează ceva să te obișnuiești, chiar dacă până acum ai folosit tampoane și nu ai nici o problemă cu produsele de igienă interne, cupa asta trebuie poziționată în așa fel încât să creeze un vid în interior. Odată ce te-ai prins care este tehnica potrivită ție însă, nu vei mai avea nici o problemă. Nu se simte, nu incomodează, iar extensiile alea destinate manevrării pot fi scurtate la nevoie.
2. Va trebui la un moment dat să o schimbi în public. Iar asta poate fi destul de incomod pentru unele femei. „Operațiunea” pare foarte sângeroasă la prima vedere. Dar nu te murdărești chiar aşa tare, pe măsură ce stăpânești arta manevrării. Ideal ar fi să ai o chiuvetă la îndemână, pentru clătirea cupei înainte de refolosire iar toaletele publice pe la noi nu sunt chiar super dotate. Mie sincer mi-a fost mai comod să mă schimb fără grija că nu am unde să arunc ditai boțul de bumbac însângerat. Nu de alta dar unele băi de pe planurile mioritice nu au nici măcar un amărât de coș de gunoi în ele.
3. Dacă o scapi in WC? Mno, dacă te știi mai neîndemânatică, alegi dacă-ți este mai OK să o scapi în vasul de toaletă sau pe podea și te poziționezi în funcție de preferințe. Până stăpânești noua unealtă, eu aș recomanda să ai ceva rezerve de ce folosești de obicei la tine, pentru asemenea situații.

Unde se găsește

Am cumpărat-o pe a mea din Bebe Tei cu 50 RON. Am primit în cutie 15 şervețele intime ambalate individual. Am văzut pe net că se gaseşte în farmaciile Dona, cu 75 dacă nu mă înşel.
Se mai poate cumpăra de pe net. Pe cupemenstruale.ro de exemplu cea mai ieftină costă 69 RON, are valabilitate cam un an şi o singură dimensiune. Cea mai scumpă este 159 RON şi primești la ea un gel de igienă intimă.

Îngrijire

La fiecare golire se spală cu apă călduță şi ceva săpun delicat ori gel intim, care să nu vă irite, apoi se reintroduce. Eu prefer să o golesc în WC. Dacă nu sunteți acasă asigurați-vă cel mai bine că aveți şervețele intime să o curățați. Mie, personal, mi-e cel mai bine aşa. Ca truc, dacă vreți să fie mai fermă la introducere folosiți apă rece. Iar pentru a deveni mai maleabilă apă caldă. Sau pur şi simplu o încălziți în mână. Preia ușor temperatura corpului.
După fiecare menstruație trebuie sterilizată. Asta puteți face prin fierbere sau la rece. Pentru metoda din urmă eu am învățat de pe YouTube să folosesc tablete pentru sterilizare la rece. Din cele folosite pentru lucruşoarele bebelușilor. În Bebe Tei o cutie de 30 costă 12.5 RON. O tabletă se foloseşte cam la 3 litri de apă. Nu de alta dar mi-e teamă să fierb chestii de plastic.

Mai jos aveți câteva filmulețe care pe mine m-au ajutat. Sper să vă fie utile.

Filmulețul ăsta va fi util in cazul in care cumpărați de pe internet. Pe site-ul menționat de mine se găsesc unele branduri de mai jos şi poate va fi mai ușor să vă faceți o idee despre mărimi şi flexibilitate. În primul comentariu cineva a făcut o listă cu cele prezentate şi la ce minut se găsesc.

Iar ăsta este făcut de mine pentru articol. Fiți blânde, sunt la început.

Dacă aveți întrebări nu ezitați să le puneți.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.