Categories
Corlicisime

Despre VIA și despre cât este de important să știi că nu ești singur

VIA este prima aplicaţie mobilă destinată tinerilor adulţi afectaţi de cancer din România. Funcționează ca o platformă de socializare, destinată supraviețuitorilor și bolnavilor cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani.

Mi se pare demențial că există așa ceva și la noi, pentru că prin intermediul ei oamenii nu se vor mai simți singuri. În orice boală, fie că este vorba de cancer, depresie sau o simplă răceală, cel mai important este să simți că cineva îți este alături și că te înțelege. Ajută foarte mult să vorbești cu oameni de vârste apropiate care au trecut prin același iad, să știi că nimeni nu îți subestimează suferința, că există undeva un umăr pe care să plângi.

Iar toate astea sunt foarte greu de găsit. Credeți-mă, știu. La începutul anului am trecut printr-o perioadă foarte grea. Mă simțeam mai fragilă ca niciodată, abandonată, neînțeleasă. Asta într-o perioadă în care aveam absolut toate motivele din lume să fiu fericită. Din punct de vedere medical eram sănătoasă tun.

În fine. Am trecut peste, cu puțin ajutor. Chestia este că în perioada aia au existat oameni despre care aș fi putut să jur că îmi vor fi alături, care m-au lăsat să mă duc la fund. Și au mai fost oameni care au apărut nu știu de unde și cum, de prin analele vieții presupun, care și-au făcut timp de mine. Au existat oameni care mă cunoșteau de câteva zile și care m-au luat de mână, promițând că umărul lor este unul pe care mă pot descărca oricând. Au existat oameni pe care îi văd poate zilnic dar nu prea ne băgăm în seamă care m-au luat deoparte, s-au uitat în ochii mei și mi-au spus că nu-s singură.

Suntem oameni și suntem ființe sociale. Iar cel de lângă noi contează enorm, oricât am fi de introvertiți. De asta mă bucur enorm că cei de la Asociația Little People au creat aplicația VIA. Nici nu vreau să îmi imaginez la cât este de intens să faci față unui diagnostic atât de grav precum cancerul. Este crunt. Gândiți-vă că depresia și stările de anxietate apar și fără motiv, din pământ, din iarbă verde. Ajutorul celorlalți este de cele mai multe ori mai important decât medicamentele. Senzația că ești înțeles și că nu ești singur pe lume, că nu plângi degeaba și nu ești judecat atunci când o faci valorează mai mult decât toți banii din lume când ai nevoie de suport moral.

Aplicația asta poate fi descărcată pe Android și pe Apple. Sper din toată inima să fie descoperită de cât mai mulți dintre cei care au nevoie. Sper ca oamenii aceia să știe că nu sunt singuri și că uneori ce mai strălucitoare rază de speranță poate veni din vorba bună a unui străin.

One reply on “Despre VIA și despre cât este de important să știi că nu ești singur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *